Region Gotland införde utmaningsrätt 2009, vilken avskaffades 2010 när de rödgröna fick majoritet i regionfullmäktige.
Under perioden inkom och behandlades fyra utmaningar. Förespråkarna anser att det är mycket för en så liten kommun, medan motståndarna anser att det är så lite att det inte är värt besväret.
– Det är en reform som aldrig fick komma till sin rätt. När de rödgröna tog över makten hade det kommit in betydligt fler än fyra utmaningar, men de kastades i papperskorgen, sa Inger Harlevi under regionfullmäktige.
Björn Jansson (S) försäkrade att han inte är emot privata alternativ i kommunal verksamhet, men att utmaningrätten innebär en byråkratisk process som tar tid och kraft.
– Tvärtom kan konkurrensen sporra den kommunala verksamheten. Men jag vill att vi äger processen.
Han menar att frågan om utmaningsrätt inte är en stor fråga i landet i övrigt.
– Att slå på stora trumman att vi är emot konkurrensutsättning är att gå för långt, sa Björn Jansson.
Båda sidor konstaterade att det är en symbolfråga.
– Det är en symbolfråga, men inte för oss i politiken, utan för näringslivet, sa Eva Nypelius (C).
Hon menade även att utmaningsrätten kan öka sysselsättningen, genom att företag som säljer tjänster till regionen även kan sälja tjänsterna till andra kommuner. Att införa utmaningsrätten skulle vara ett sätt att förbättre det dåliga företagsklimatet på Gotland och visa att man har förtroende för gotländska företagare.
– Jag tycker att vi ska fundera över vilken bild vi förmedlar när vi tjatar om det dåliga företagsklimatet. När vi tjatar om det här så fastslår vi den negativa bilden, sa Björn Jansson som svar på tal.
Regionfullmäktige avslog motionen efter votering med rösterna 37-34.