Utlandsresor ger erfarenhet

Att åka utomlands för att arbeta eller plugga lockar många, framför allt ungdomar. Det märktes tydligt när det i går var dags för den traditionella framtidsdagen på Säveområdet i Visby. Många gymnasieelever hade bokat in sig på de seminarier som hölls av Jihad Adlouni från Arbetsförmedlingen Utland i Stockholm.
Men även designutbildningen vid Högskolan på Gotland, Karolinska Institutets läkarutbildning, Kungliga Tekniska Högskolan och polisens utbildning lockade många besökare under dagen.

Gotland2005-03-22 06:00
Dagen inleddes som vanligt med en paneldebatt.
Tina Ersson, arbetsmarknadsdirektör vid länsstyrelsen frågade studenter från Högskolan på Gotland och yrkesverksamma "ambassadörer", anställda i kommunen om olika möjligheter till studier och arbete.
Deltog gjorde också Jihad Adlouni. Och budskapet var att den utbildning man väljer efter gymnasiet bör väljas med hjärtat.
- Man bör inte välja yrke efter lön eller status utan ta den utbildning som man tycker är rolig och intressant, säger Mari Sellin, som arbetar med fastighetsförvaltning i kommunen och som var en av de så kallade ambassadörer som deltog.

Fördelar med utomlandsstudier
Under dagen poängterades också att det är högskoleutbildning som behövs för framtiden men att vägen till ett framtida yrkesval inte behöver vara spikrak. Tvärtom.
Det finns flera fördelar med att ta en paus efter gymnasiet, jobba ett tag, kanske resa och pröva sig fram ett tag. Och just så resonerar Frida Jonsson och Julia Retz. De går sista året på Donnergymnasiet i Klintehamn, samhällsvetenskapliga programmet med inriktning kultur. Som första seminarium under dagen hade de bokat in just Jihad Adlouni från Arbetsförmedlingen Utland.
- Ju fler språk man kan desto större möjligheter har man att komma ut i Europa och världen, förklarar han. Och svenska ungdomar är populära hos arbetsgivare i andra länder. De anses jobba hårt och vara pålitliga. Men för att få ett jobb behöver man naturligtvis också de kvalifikationer som krävs. Det finns okvalificerade jobb, men det är tillfälliga jobb. Därför bör man skaffa sig en högskoleut­bildning.
Och det kan man göra utomlands med svenska studielån. Och vissa högskoleutbildningar är lättare att komma in på i andra länder, till exempel medicinska utbildningar till läkare och tandläkare.
Vissa europeiska länder är mer populära än andra bland svenska ungdomar. Det är bland andra England, Spanien och Frankrike, troligtvis därför att det är språk som många behärskar.
- Men det kan vara idé att söka sig till en utbildning i någon av de nya EU-länderna, till exempel Polen, tipsade Jihad Adlouni. Det är i vissa fall lättare att komma in på en högskoleutbildning i Polen är i England eftersom det inte är lika många som söker dit.

Utomlands i höst
Han visade på Arbetsförmedlingen Utlands hemsida där det finns massor av länkar till hur man hittar jobb och studier utomlands.
Och han framhöll att det är betydligt billigare att studera i länder i Europa än i till exempel USA, Australien eller Nya Zeeland tack vare de EU-direktiv som finns.
I början av juni lämnar Frida Jonsson och Julia Retz gymnasiet. I sommar blir de nog kvar på Gotland men sedan vill de åka utomlands, i första hand för att jobba. Ingen av dem har några bestämda yrkesplaner för framtiden.
- Jag vill åka utomlands för att samla motivation, göra något annat än att gå i skolan ett tag. Det känns som det är för tidigt att låsa sig vid ett yrkesval. Jag vill känna mig fram. Det finns så otroligt mycket att välja på, säger Frida Jonsson som funderar på England i höst.
Julia Retz har släktingar i Australien och det lutar åt att hon försöker få ett jobb där efter sommaren.
- Jobbar man ett tag så kanske det visar sig vad man verkligen vill längre fram. Samtidigt är det en erfarenhet att åka utomlands som jag tror jag har nytta av senare.

3 000 behövs
Gotlands kommun behöver rekrytera runt 3 000 personer de närmaste fem åren. Normalt anställs omkring 500 nya inom kommunen varje år trots att antalet anställda minskat på senare år.
- Men människor söker sig till andra jobb, flyttar eller går i pension, säger Karin Lindvall, som arbetar med personalrekrytering i kommunen.
Med sig på Framtidsdagen hade hon bland andra en fastighetsförvaltare, en läkare och en lärare. Unga människor som ambassadörer för sin arbetsgivare Gotlands kommun.
Och här bekräftades att fördomarna lever kvar, även bland de yngre.
- När de skulle gissa vem som hade vilket yrke så trodde de att det var läraren som var läkare. Han var ju enda mannen. Kanske bidrog mina rosa stövlar med ormskinnsmönster på tårna också, skrattar Helena Vlastos, läkare på kirurgen vid Visby lasarett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om