Utlandet lockar öns ungdomar

Det bästa sättet att lära sig ett språk är som bekant att tala det.
Nu finns chansen för tio gotländska gymnasieelever att under ett år bo i Frankrike eller Spanien för att lära sig "sina" språk.

Gotland2006-02-02 06:00
Europeiska programkontoret hade i går personal på plats i Visby för att intervjua tio gymnasieelever, nio från Säveenheten och en från Donnergymnasiet i Klintehamn.
Åtta vill lära sig franska i Frankrike och två spanska i Spanien.
Tyska och franska är på nedgång medan spanskan har en stark position när svenska ungdomar väljer språk i skolan.
Trots att spanskan är så stor är det där Sverige har minst antal skolor att samarbeta med i sina språkstipendier.
I år hade rekordmånga ansökt om stipendierna, något som Richard Steffengymnasiets ledning tror beror på att man haft elever på besök i skolan på Europeiska språkdagen i höstas, där de berättade om sina erfarenheter från ett år i ett annat europeiskt land.
Många skolor lockar i dag med utlandsvistelser i sin utbildning. Programkontorets stipendier är dock inte en del i utbildningen utan det blir ett sabbatsår från studierna hemma för att koncentrera sig på det språk man vill läsa, och att lära om landets kultur.
Eleven placeras på den utbildning som bäst motsvarar det program man går i Sverige och man deltar i undervisningen på samma villkor som värdlandets elever.

Högre nivå
- De brukar vara måna om att man blir enda svensk på den skola man hamnar. Detta för att man ska tvingas prata värdspråket, förklarar Sigrid Nygren, lärare i franska på Richard Steffengymnasiet.
Hon berättar också att de elever som varit i väg ligger på en nivå långt över de bästa som studerat språket hemma.
En av fördelarna med programkontorets stipendier är att kostnaderna för den enskilde eleven bli lägre än när man åker via andra organisationer. Man får bidrag genom Centrala studiestödsnämnden och har kvar det vanliga studiebidraget. Skolplatsen betalas av värdlandet medan man själv får stå för resor, försäkringar och fickpengar. Bidraget från CSN ska täcka kostnader för mat och logi.
Ettårsprogrammen har funnits i Frankrike sedan 1988, i Spanien och Tyskland sedan 2000. Svenska staten samarbetar med utbildningsdepartementen i värdländerna om programmet.
I Frankrike bor eleverna i internat i veckorna och i en värdfamilj på helgerna, i de andra länderna bor man i en värdfamilj hela tiden.
Förra året var det bara två elever på Gotland som sökte stipendierna, i år tio. För att välja ut dem som är mest motiverade och lämpade kom programkontoret till Visby för att intervjua eleverna.
- Hur duktig man är i språket spelar mindre roll än hur lämpad du är rent socialt, om man har lätt att ta kontakt med andra och så, förklarar Sigrid Nygren.
För är du 16-17 år kan det vara både svårt och läskigt att bo alldeles själv i ett annat land.

Tuffa månader först
GT träffar några av dem som är motiverade och nu hoppas på att få resa iväg efter sommaren.
- Det är fler som söker till Spanien så där är det hårdare konkurrens, förklarar Aron Hallberg som är en av de två från Gotland som sökt dit och som nu konkurrerar med andra elever i Sverige.
Sophie Säter läser franska och har kompisar som varit i väg och som inspirerat henne.
- Än så länge har jag inte bestämt mig helt men alla säger att det är värt att åka, förklarar hon.
Hon förbereder sig dock på några tuffa månader innan hon "landat" i värdlandet.
- Ja, det blir nog lite deppigt de första tre månaderna, tror hon.
Love Stenström söker till Frankrike och var en av dem som intervjuades och samtidigt fick lära sig mer om landet av Suzanne Jenner från Programkontoret.
- Vi fick veta att folk är mycket trevligare där än här, säger han som vill iväg för att få nya erfarenheter.

Öppnar möjligheter
Christoffer Aaw valde franska för att det är ett intressant språk som skiljer sig från de andra latinska, framför allt genom uttalet.
- Jag har tänkt mig att jobba som en internationell människa och franskan kan nog hjälpa mig att lära mig andra latinska språk lättare.
- Att behärska andra språk öppnar möjligheter till så mycket, påpekar Maria Malmqvist som även läser latin och italienska.
Suzanne Jenner berättar att i Frankrike har de fler skolor än sökande medan det i Spanien är tvärtom.
Cirka 45 svenska elever har varje år tagit chansen att lära sig ett språk på det här sättet. Men intresset är på nedgång, tidigare var det upp emot 60.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om