Utgånget datum - då ryker maten
I butikerna väljer kunderna bort varor med kort hållbarhet. Hemma i köken kastar många maten så fort bäst före-datumet går ut.- Maten blir inte farlig bara för att datumet passerat, säger Hans Lindmark på Livsmedelsverket.
"Luktar det okej går maten att äta", säger Peter Bengtsson, som just varit och handlat med tvåårige sonen Ebbe Sjölin.
Foto: Petra Jonsson
- Vi i Sverige tänker att om bäst före-datumet har passerat, då ska man inte äta maten. Ungdomarna börjar ändra sig lite, men det gäller att lära dem om lukt och smak, säger hon.
Är skeptisk
Oron för matens hållbarhet blir tydlig när GT pratar med kunder utanför en av Visbys stormarknader.
- Jag är jättenoga med datum. Det är nästan så att jag kastar maten två dagar före den går ut. Jag vet att den håller sig längre, men är ändå skeptisk, säger Birgit De Flon.
Använd sinnena
Från Livsmedelsverket är dock budskapet tydligt. Maten behöver inte kastas bara för att datumet gått ut.
- Man kan gott använda sina sinnen. Luktar och smakar maten okej går den att äta. Bäst före-datumet är mer en garanti för att varan håller en viss kvalitet. Efter sista förbrukningsdag ska man däremot inte äta maten, säger Hans Lindmark, chef för Livsmedelsverkets mikrobiologiska enhet.
Alla kunder med nyinköpta middagsingredienser oroar sig inte heller för datummärkningen.
- Luktar det bra är det okej att äta. Jag slänger nog ganska lite mat. Det gäller att försöka köpa det som går åt, säger Peter Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!