Utforska vackra granatÀpplet
Mytisk, vacker och outforskad.Utforska. GranatÀpple Àr knappast standardkÀk i vÄra trakter. Men frukten Àr lika spÀnnande som sitt kÀrnrika inre.
Inte förrÀn nu börjar vi nordbor fÄ upp ögonen för denna urÄldriga hemlighet. Kockar med koll garnerar allt oftare sina rÀtter med de lÀckert karmosinröda kÀrnorna som ger en förförisk friskhet och ett sötsyrligt sting till sÄvÀl sallader som sötsaker.
Vi kan tacka invandrarna för att fjÀllen börjar falla frÄn vÄra ögon. I Iran vÀxer till exempel de smÄ trÀden vilda och kan bli mycket gamla. DÀr Àr granatÀpple en viktig ingrediens i maten, och utlÀndska matbutiker Àr ett sÀkert kort nÀr man Àr pÄ jakt efter frukten.
ttt
VÄrt mÄngÄriga motstÄnd kan förstÄs bero pÄ att granatÀpplen Àr tÀmligen krÄngliga att Àta. Det Àr ett attans pillarbete och vÀl inne i munnen uppstÄr det stora frÄgetecknet om kÀrnorna ska svÀljas eller spottas ut ? ungefÀr som vindruvskÀrnor. Det finns granatÀppelsorter som saknar kÀrnor, men de Àr tyvÀrr sÀllsynta pÄ vÄra sega breddgrader.
Men har man vÀl lÀrt sig tricket att skilja ut det lÀskande fruktköttet frÄn de bittra hinnorna och spridit ut de rödglÀnsande kornen över en ruccolabÀdd med smulad Àdelost finns ingen ÄtervÀndo. Det ser sÄ rackarns grant ut och smakar Ànnu bÀttre.
Det vackra granatÀpplet kan vara alltifrÄn svagt gult till mörkt rostrött. Skalet Àr lÀderartat och hÄllbart. Frukten kan förvaras i mÄnader i kylskÄp, och var förr dÀrför en tacksam frukt för sjömÀn som fÀrdades lÀnge pÄ haven.
ttt
Man bör vÀlja frukter som kÀnns tunga för sin storlek och inte har nÄgra flÀckar pÄ skalet. I ena Ànden finns den kronliknande blomman, vars form sÀgs ha inspirerat designen av den allra första kungakronan.
Fruktköttet ska vara klarrött, transparent och saftigt. Det kan pressas till jos - drinkingrediensen grenadin framstÀlls av just pressade granatÀpplen.
SÄ hÀr kommer man Ät det lÀckra innanmÀtet: SkÀr bort en tunn skiva under kronan. SkÀr sedan genom skalet pÄ tre-fyra stÀllen med en vass kniv. BÀnd upp frukten och peta ur kÀrnorna. Se till att fÄ bort alla hinnor, eftersom de innehÄller garvsyra och Àr vÀldigt beska.
Ăr du rĂ€dd om dina tĂ€nder bör du undvika att bita i de hĂ„rda kĂ€rnorna.
LÄter det besvÀrligt? De mödan Àr frukten vÀl vÀrd.
Fruktsallader, ost, bakverk, sÄser, fisk, fÄgel - allt klÀr en skönhet. Det visste redan de gamla egyptierna.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!