Utbildning ska ge bättre möten
När mötesindustrin blir allt viktigare och Visby får en kongresshall, så måste gotlänningarna bli bättre på att arrangera möten. Nästa år startar Högskolan på Gotland kursen "Konferenser och möten" som ska ge etablerade arrangörer en möjlighet att förnya sig.
Man kan lägga många olika aspekter på möten, visade inredningsarkitekterna Marie Hagman och Gunilla Granlund vid gårdagens seminarium i Almedalsbibliotekets hörsal om dagens och morgondagens mötesrum. De båda vann förra året Svenska Mötens tävling "Framtidens mötesrum" med ett bidrag de kallade "Möte med svängrum".
Marie Hagman och Gunilla Granlund har analyserat hur vi möts och hur lokalerna vi möts i ser ut. Som exempel tog de gårdagens mötesrum - hörsalen - en lokal med liten flexibilitet, hierarkiskt uppbyggd där allt fokuseras framåt mot podiet och väggen där all teknik är samlad. Det är en lokal som älskas av högskolans lärare, som står i ett självklart centrum, men knappast en lokal för dialog, spontana eller jämlika samtal.
- Att jag står här och pratar och ni inte säger någonting är en följd av rummet, konstaterade Marie Hagman.
Rörelse och trygghet
I Visby byggs nu två viktiga mötesplatser - kongresshallen och Fornsalens nya entré. Om skaparna av de byggnaderna tänkt i samma banor som Marie Hagman och Gunilla Granlund har de funderat över ord som rörelse, trygghet, likvärdighet, mötesstöd, våga och vilja. Kommer man att känna sig trygg och likvärdig i kongresshallen, och ha möten som ger mer energi än de tar?
I arbetet med sitt tävlingsbidrag insåg Marie Hagman och Gunilla Granlund att man inte kan möblera sig till ett lyckat möteskoncept. Deras lösning blev istället en mötesplats indelad i fyra delar för att ge plats för alla typer av möten - de spontana, de nära, de formella och de kreativa.
"Möten med svängrum" består av en salong, en kupé, ett "mellanrum" och en ateljé. Mellanrummet är entrén, utrustad med en soffa och därmed ett utrymme för det spontana mötet.
I kupén är det tyst och avskilt, en plats där man kan förbereda sig. Salongen är en samlingsplats där man flexibelt kan möblera upp det möte man vill ha, och ateljén är en plats för de kreativa, lättsamma och informella mötena.
Förutom lokalernas utformning framhöll Marie Hagman och Gunilla Granlund ytterligare några saker. En mötescoach som ger trygghet för både arrangör och deltagare, är viktig. Att ha en belysning som går att variera är också viktigt, och tekniken måste vara i det närmaste osynlig.
- Dialog är viktigare än teknik, sade Marie Hagman.
Krävande mötesteknik
Psykologen Lisen Kebbe, flitigt anlitad som mötesarrangör, redogjorde för sin syn på möten och möteslokaler. Hon använder ofta mötesformen open space, som kräver flexibla lokaler eftersom mötet ändrar karaktär efter hand - allt från diskussioner på tu man hand till stora samlingar med över hundra personer.
- Jag var med och arrangerade ett möte för kommunchefer i Karlshamn. Först tittade vi på en hörsal, men vi behövde en mer flexibel lokal. Till slut hölls mötet i gamla lokstallarna i Karlshamn, som numera inrymmer en teater. Där gick det att ställa upp alla cheferna på rad och sätta dem i diskussionsgrupper, berättade Lisen Kebbe.
Från den hierarkiska hörsalen flyttade seminariet över till det mer flexibla Björkanderska huset, där seminariet avslutades. Arrangörer för dagen var Designåret på Gotland 2005 och Upplevelseturism och interaktiva medier, Högskolan på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!