Sara Hanzaz var en av närmre 700 ungdomar som besökte den stora utbildningsmässan, Framtidsdagen, som arrangerades på Högskolan, Almedalsbiblioteket och kongresshallen i går.
Siktar på fastlandet
Efter att ha gått runt bland utställarna, hört vad de olika högskolorna och universiteten kan erbjuda och lyssnat på karriärcoacher, yrkesambassadörer med flera var hon ganska klar över vad hon ska satsa på.
- Jag tror det blir Linnéuniversitetet. Det är ett nytt universitet med stort utbud och både Växjö och Kalmar är trevliga städer. För mig känns det jättelockande, säger hon med lärosätets knallgula informationskasse i knäet.
Vad hon ska läsa är hon dock inte helt klar över än.
- Jag vill antingen bli socionom, sjuksköterska eller polis och alla tre kan man läsa till på Linnéuniversitetet, säger hon.
Vid entrén till högskolan stod medlemmar ur studentföreningen Rindis kulturutskott och gycklargille och utförde allehanda konster och trix.
- Vi vill visa hur mycket vackra saker man kan göra på högskolan fast man studerar, förklarade Sara Nilsson, som jobbar som kultursamordnare på Rindi.
Bild av studentlivet
Att ge en bred bild av vad studentlivet innebär, både studiemässigt och socialt, var också ett av syftena med dagen.
- Tidigare har vi haft Framtidsdagen på Säveområdet, i gymnasiemiljö. I år har vi flyttat den till högskolan och dess omgivningar för att gymnasisterna ska få en mer realistisk bild av vad studentliv innebär. Vi öppnar upp en ny värld för dem, en vuxenvärld, säger Örjan Hillbom, mässansvarig på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Ett tiotal universitet, högskolor och andra utbildningsanordnare fanns på plats. Dessutom Studiemedelsnämnden, CSN, och EURES, som hjälpe ungdomar med jobb i Europa. Plus många andra.
- Man får bra koll på vad som finns, vilka utbildningsvägar man kan välja, tyckte Isak De Jong, som går sista året på teknik/design-programmet.
Eftersom han inte vet vad han vill satsa på än tyckte han att karriärcoachen Ingmar Anderssons föreläsning med råd om olika karriärvägar och hur man kan testa vad man passar för var särskilt intressant.
Många tips och idéer
Maria Karlsson, Josefine Wigström och Emma Jakobsson från Elfrida Andréegymnasiet var också nöjda med dagen. De fick många bra tips och idéer, men också lugnande ord om att man inte behöver stressa fram sitt yrkesval.
- Man måste inte kasta sig in i en utbildning direkt efter gymnasiet utan man kan vänta och göra något annat först. Och även om man börjar en utbildning går det att byta om man inte trivs. Det kändes skönt att höra, sa Maria Karlsson.
21 utställare deltog och på Wisby strand hölls seminarier och föreläsningar vid flera tillfällen under dagen. Arrangemanget avslutades sedan med fest på studentkåren på kvällen.