Därför hoppas gotländska bryggeriet på 20 000 liter kiss

20 000 liter kiss. Så mycket vill forskare på SLU samla in, tillsammans med Gotlandsbaserade Sanitation360. Syftet är att göra gödsel som kan användas i jordbruk – och sedan bryggas till öl.

Professor Björn Vinnerås vid SLU och Nicola Parfitt från Sanitation360 samarbetar för att skapa högkvalitativt gödsel.

Professor Björn Vinnerås vid SLU och Nicola Parfitt från Sanitation360 samarbetar för att skapa högkvalitativt gödsel.

Foto: Niklas Storm/Slu

Gotland2025-04-30 15:30

Under valborgsfirandet i Uppsala har en grupp forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tillsammans med sanitetsföretaget Sanitation360, ställt upp så kallade kissamajor som ska samla urin från besökare som måste uträtta sina behov. Björn Vinnerås är professor i kretsloppsteknik på SLU.

– Det är viktigt att fullfölja såna här projekt och det är alltid kul att kunna gå från teori till praktik, 20 000 liter kiss kan framställa 800 kilo gödsel, säger han.

undefined
”Det påminner om en bajamaj fast med ett metallnät som motverkar att inget annat än urin kommer ner”, säger Björn Vinnerås.
undefined
I kissamajorna kan man både stå och sitta. Enligt Björn Vinnerås förväntas man samla in urin från uppemot 60 000 toalettbesök under valborgsfirandet i Uppsala.

Urinet ska torkas på universitetet och sedan transporteras till Gotland där det kommer spridas på åkrarna för odling av maltkorn. Skörden av det gödslade kornet kommer slutligen användas till att brygga öl. 

En som är med och leder projektet är Nicola Parfitt på Sanitation360 – ett företag som håller till i Romakloster – och enligt henne hade urininsamlingen inte varit så anmärkningsvärd om det inte vore för vissa färgmässiga likheter till ölet.

– Hade det varit någon annan form av mat eller dryck, exempelvis bröd, så hade nog ingen hajat till, säger hon.

Forskare på SLU och Sanitation 360 samarbetar även med Gotlands Bryggerier. Johannes Obermeier är bryggmästare på företaget och säger till Helagotland att utmaningen ligger i att förtydliga kretsloppet.

– Folk rynkar på näsan ibland när de hör urin och öl i samma mening, så utmaningen är att göra konsumenterna varse om hela processen. Urinet har verkligen inget med ölet att göra, utan man skapar bara lika bra gödsel som all annan, säger han.

undefined
Johannes Obermeier är bryggmästare på Gotlands Bryggerier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!