Uppmärksammat myntfynd döms ut som "modern kopia"

Ett mynt som hittades i Hogrän 2018, och som experter först bedömde var från 800-talet, har nu dömts ut som en "modern kopia" av Riksantikvarieämbetet.

Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, med det ovanliga mynt som Riksantikvarieämbetetnu dömt ut som en kopia.

Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, med det ovanliga mynt som Riksantikvarieämbetetnu dömt ut som en kopia.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-05-07 08:39

Silvermyntet hittades av en privatperson i Hogrän under våren 2018, och uppmärksammades bland annat av Gotlands Allehanda då myntet var av en typ som tidigare aldrig hittats. Efter att ha sett bilder på fyndet så fastslog experter vid Stockholms universitet att myntet kom från kungadömet Abkhazien i Georgien och var gjort mellan år 825 och 850 som en imitation av ett mynt från Abbasidkalifatet i Bagdad. 

Efter att ha gjort ytterligare analyser konstaterar dock Riksantikvarieämbetet att myntet är en "modern kopia". Man stöder sitt beslut på olika metallanalyser som visar att myntet till största del består av tenn, ett ämne som inte passar i äkta mynt. Analyserna visar även att myntet inte innehåller något silver, vilket dominerade 800-talets handel. 

Per Widerström, arkeolog vid Gotlands museum, var en av de första som fick se det ovanliga, men sannolikt falska myntet. Han säger att det inte är speciellt ovanligt att folk kommer in med kopior av mynt till museet.

– Oftast kan man se direkt att det inte är ett riktigt mynt, men det här myntet var så välgjort att man var tvungen att titta på metallinnehållet. Även om det såg speciellt ut så fanns det ändå en tveksamhet som gjorde att man lät undersöka myntet vidare, säger han.

Riksantikvarieämbetets beslut innebär att staten inte löser in myntet, och att upphittaren därmed inte heller får någon ersättning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!