UPPDATERAD: Kustbevakningen: "Gotland har ett utsatt läge"

Kustbevakningen kommer att dra ner till sjöss med 30-40 procent. Frågan är hur Gotland kommer att påverkas?

Kustbevakningens fartyg KBV 002 Triton i Slite klarar fullskalig bogsering.

Kustbevakningens fartyg KBV 002 Triton i Slite klarar fullskalig bogsering.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-04-10 10:30

Kustbevakningen fick på onsdagen besked att det inte blir några långsiktigt ökade anslag till verksamheten. Nu förbereder sig myndigheten för att varsla personal i juni. Antalet fartyg och kuststationer kommer att minska och totalt ska 150 arbetstillfällen varslas.

Det finns ännu inga siffror över hur många som kommer att varslas i varje län, förklarar Daniel Romehed är chef för Kustbevakningen på Gotland. Totalt handlar det om 150 arbetstillfällen av cirka 750, jämt fördelat mellan personal i linjeorganisation, de som jobbar på båtarna, samt i stöd- och ledningsfunktion.

– Vi kommer inte att få veta förrän strax innan varslet läggs vilka som berörs, säger Daniel Romehed.

Om Gotland är i riskzonen eller inte kan Daniel Romehed inte sia om.

– Alla stationer ligger dör det ligger av någon anledning. Vår grundtanke är att vi ska vara representerade i varje län.

Från fackligt håll är oron inte så stor i nuläget.

– Jag har svårt att tro att det försvinner något från Gotland, säger Jan-Olof Jönsson, ordförande i Kustrådet, fackförbundet Tull-kust.

– Att vi inte skulle få de 133 miljonerna var väl ganska uppenbart sedan långt tidigare, men däremot saknas det 17 miljoner för nästa år som vi hade hoppats på, säger Jan-Olov Jönsson.

Han tror inte att Gotland kommer att påverkas, men säkert vet vi inte förrän Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin presenterat åtgärdsplanen.

På Gotland finns 37 personer stationerade och två fartyg, KBV 002 Triton och det mindre miljöskyddsfartyget KBV 049.

Jan-Olov Jönsson berättar att han varit i kontakt med regionrådet Åke Svensson (S). Han försöker även få ett möte med landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

– Vi försöker påverka så mycket vi kan, det är politikerna som fattar beslut. Vi träffar riksdagspolitiker och lokala politiker så att man har hela kedjan. Händer det något i en kommun så är det ju de lokala företrädarna som först drabbas av ett exempelvis ett större oljeutsläpp.

Han menar att Gotland har ett utsatt läge, all trafik i Östersjön går nära.

– Sedan har vi gasledningen öster om Gotland som vi har tillsyn över. Jag har svårt att tänka mig att det försvinner något från Gotland, säger Jan-Olov Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om