På tisdagkvällen möttes Region Gotland, Rederi AB Gotland och Trafikverket i Stockholm för att diskutera förutsättningarna i Visby hamn för Destination Gotlands året runt-trafik. Efter mötet stod det klart att parterna inte ser på framtiden på samma sätt.
– Förhandlingarna om ett nytt hamnavtal har kommit igång. Det är anmärkningsvärt att det går så trögt och det beror på de försämringar som regionen vill införa för året runt-trafiken, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius som uppger att det nya förslaget till avtal kan leda till försämringar i turlistan.
Region Gotland vill i sitt förslag ta bort Destination Gotlands möjlighet att ha två dedikerade färjelägen, fem och sex. Bolaget har tidigare poängterat att de vill ha ensamrätt till sina färjelägen och pekat på att det är avgörande för deras trafik till och från Gotland. Regionen vill också, enligt Destination Gotland, förändra den ISPS-lösning (godstrafiken), som man använder sig av i hamnområdet.
– Det kommer att leda till försämringar i turlistan och vår möjlighet att hantera det gods som vi i dag hanterar på de ytorna, säger Christer Bruzelius.
– Vi måste kunna säkerställa försörjningen för Gotland. I dag använder vi terminalytorna framför fem och sex gemensamt, annars ryms inte godset och personbilarna. Det innebär också att man kan komma till oss och lämna gods dygnet runt.
Region Gotlands biträdande regiondirektör Per Lindskog säger att mötet mellan parterna inte föll ut på det sett som man hoppats. Han kommer att invänta Trafikverkets mötesanteckningar för att sedan ta en ny diskussion med politikerna om hur man ska gå vidare.
– Vi är överens om målet, men inte resultatet. Jag måste smälta det här och stämma av med politiken. Vi måste ta ställning till hur vi går vidare, vilka dörrar som är stängda och inte stängda, säger Per Lindskog.
Enligt de beräkningar som Region Gotland har gjort skulle Destination Gotlands trafik inte påverkas av det nya förslaget till hamnavtal.
– Vår bedöming utifrån de analyser som gjorts, med rätt hantering och dialog, så tycker vi inte att det blir försämringar. Det förändras, men försämras inte, säger Per Lindskog.
Nu kommer förhandlingarna på något sätt att fortsätta. När Destination Gotland och Region Gotland kommer att träffas igen är dock oklart.
– För Gotlands skull så hoppas vi att regionen säkerställer möjligheten att utveckla försörjningen och färjetrafiken, säger Christer Bruzelius.