Efter att Bungemuseets planer att sälja tre av sina fastigheter presenterades har museet fått ta emot protester från främst Hellviborna som inte vill se en privatisering av Strandridaregården i Kyllaj. Inom Hellvi hembydsförening har även en arbetsgrupp bildats för att motverka en privatisering.
Den 18 september kommer därför representanter från Bungemuseet, Hellvi hembygdsförening, Gotlands Museum, regionen och länsstyrelsen att träffas för att diskutera gårdens framtid.
– Jag hoppas att vi ska förstå varandra lite bättre från alla håll. Anledningen till att vi lägger ut gården till försäljning är ju inte att Bungemuseet vill jäklas med Hellviborna, utan att vi måste ha in mer pengar i föreningen, säger Maj-Gun Blomberg, Bungemuseets föreståndare.
Få lagfarter
Museet har närmare 40 annex, men är bara lagfarna ägare till ett fåtal.
– Många står på ofri grund, mycket finns inga papper på eftersom (grundaren, Theodor) Erlandsson först och främst såg till att husen blev bevarade och inte brydde sig så mycket om formaliteterna.
Bungemuseet har gått igenom sitt fastighetsinnehav och kommit fram till att det bara är tre objekt som går att sälja. Förutom Strandridaregården i Kyllaj är det Stucks kvarn och Färjemansbostället i Fårösund.
– Det är likadant med dem, det är ingen i Fårösund som önskar att de ska bli privata heller, förstås. Även om det inte bildats någon aktionsgrupp där så tycker de flesta att Bungemuseet hellre ska fortsätta att ta hand om det, säger Maj-Gun Blomberg.
Tror inte på mer pengar
Maj-Gun Blomberg tror inte att mötet kommer att innebära några mer pengar från myndighetshåll. Enda sättet att klara verksamheten är att öka kapitalet.
– Får vi pengar någon annanstans ifrån så behöver vi inte sälja, så är det i ett nötskal. Men vi vet att det finns väldigt lite pengar och det är många fler än vi som kommer att behöva sälja av sitt fastighetsinnehav. Däremot vet vi inte om det absolut måste bli negativt om det bli en privat ägare, eller om det ens blir en privat ägare. Det kanske kommer någon som vill ha publik verksamhet där. Är det någon som har mer pengar än museet så kan det bli riktigt bra.
Alla tre objekten är ute till försäljning genom mäklare Leif Bertwig. Men någon brådska att avyttra objekten är det inte.
– Styrelsen i Bungemuseet har sagt att det får lov ta tid, det här är inget ”quick fix”, säger Maj-Gun Blomberg.
Utgångspriset för Strandridaregården är fem miljoner kronor.
"De borde tänkar om"
Hans Forsslund, Hellvi hembygdsförening, är aktiv i arbetsgruppen för Strandridaregården. Han hoppas att att mötet ska ge en tydligare bild av vad som ligger bakom försäljningen.
– Vi går dit mest för att lyssna och för att se hur vi ska agera på bästa sätt.
Enligt Hans Forsslund framgår det inte alls av den utredning som regionen beställt vilka fastigheter som ska säljas. Han menar att eftersom regionen beställt och betalat närmare 100 000 kronor för utredningen så har regionen också ett ansvar för att "ro det i hamn".
Enligt utredningen behöver Bungemuseet 16 miljoner kronor och försäljningen kanske kan ge 6-7 miljoner.
– De har ingen möjlighet att få in 16 miljoner, alltså borde de tänka om helt och hållet.
Vill inte ha ett sommarland
Hans Forsslund tror inte att en privat ägare skulle vara en bra lösning, även om gården skulle vara öppen för allmänheten för evenemang eller liknande.
– Jag förstår inte hur man skulle kunna göra bussiness av det om man inte gör ett sommarland eller liknande av det.
Någon stugby eller husvagnscamping vill han inte se i Kyllaj. Han menar att gården är som en park för Hellviborna och att regionen har ett stort ansvar för att så ska förbli.