Det var under sommaren som Strålsäkerhetsmyndigheten genomförde en inspektion på Visby lasarett.
I förra veckan fick strålskyddskommittén inom Region Gotland en muntlig redovisning av vad den allvarliga kritiken kommer att bestå av.
Bristande utbildning
Det handlar bland annat om stora brister gällande organisation, utbildning och ansvarsfördelning.
– Lagstadgade rutiner följs i stor utsträckning, men vissa är inte dokumenterade vilket påtalades i redovisningen. Föreläggandepunkterna kommer att åtgärdas i det löpande förbättringsarbetet, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist och Svante Walldén, överläkare med radiologisk ledningsfunktion.
Onödig strålning
Säkerhetsmyndigheten menar bland annat att regionen måste kunna visa att personalen genomgått utbildning för att kunna använda lasarettets röntgenutrustning.
– Bristerna kan leda till att medicinska bestrålningar görs i onödan och att stråldosen till patienter och personal blir onödigt höga. Särskilt allvarliga är bristerna i strålskyddsutbildning, eftersom personalens kompetens är grunden för att medicinska bestrålningar utförs på ett säkert sätt, säger Carl Bladh-Johansson, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Ingen fara för patienter
Men Cathrine Malmqvist menar att det inte är någon fara för patienterna, utan att Visby lasarett måste bli mer nogranna och ha rutiner för hur man redovisar att personalen genomfört utbildning.
– Det vi vill få fram är att det inte är någon patientsäkerhetsfråga. Det är ingen fara för patienterna, slår Cathrine Malmqvist fast.
Ledningen för Visby lasarett menar att den allvarliga kritiken inte skulle ha kommit om man hade haft en bättre dokumentation.
– Tyvärr har vi varit dåliga på att dokumentera exakt vilka som vi har utbildat. Nu ska vi förbättra våra rutiner, det viktigaste i det här att vi inte ser någon risk för höga stråldoser. Det är mer teoretiskt som de ser en risk, överlag har vi en väldigt ny utrustning på lasarettet, säger Svante Walldén.
Senast den 13 december ska Strålsäkerhetsmyndigheten ha en tids- och åtgärdsplan från Region Gotland.
– Jag ser inga problem med att vi inte skulle kunna genomföra det som de kräver. Men skulle vi inte kunna göra det, då kan det bli tal om vite, säger Svante Walldén.