Unikt dokument till Albatrossmuseet

Ett unikt dokument från första världskriget överlämnades i går av Svante Hedin till Albatrossmuseet i Östergarn. Ett dokument som visar hur den tyska minläggaren Albatross fick direkta order att gå in på svenskt vatten utanför Östergarn då hon i juli 1915 jagades och besköts av ryska kryssare.
- Det här är ett dokument som vi letat efter i åratal, och det är egentligen det enda som saknats här i Albatrossmuseet, sa Svante Hedin som samtidigt lämnade ifrån sig ansvaret för museet till Östergarns bygdegårdsförening.

Gotland2006-07-31 06:00
Dokumentet är en rapport från den amiral som ledde den tyska örlogsstyrkan som i juli 1915 agerade i Östersjön och i vilken Albatross ingick. Amiralen berättar om fartygens uppdrag - och här framgår också hur han gav Albatross direkta order att söka sig in på svenskt vatten. Det var alltså inte på eget initiativ som fartygschefen satte sitt fartyg på grund vid Östergarn.

Byter förvaltare
Svante Hedin, som under lång tid sökt den här rapporten, fick den för en tid sedan från marinmuseet i tyska Wilhelmshafen. Hur länge det funnits där och hur det hamnat där vet man inte, kanske har det en tid varit i privat ägo.
Dokumentet överlämnades vid en ceremoni Östergarns bygdegård i går, då bygdegårdsföreningen tog över förvaltningen av museet. Officiellt har länsmuseet/Fornvännerna förvaltat museet men i praktiken är det museets grundare Svante Hedin som haft ansvaret för samlingarna. Nu drar han sig med ålderns rätt tillbaka.

Fortsätta som tidigare
- Det blir en udda uppgift för oss att ta över men vi har ambitionen att fortsätta verksamheten som tidigare och kanske öka den lokala förankringen, sa bygdegårdsföreningens ordförande Erik Hoffstedt.
Svante Hedin berättade hur det hela börjat 1972, då han sökte bilder till en fotoutställning på Fornsalen och då han på landsarkivet hittade unika bilder från Albatross-händelsen. Några år senare visade han en utställning med enbart Albatross-bilder i Stockholm och Katthammarsvik, och 1977 kunde Albatross-museet i bygdegården invigas.
- Där ingår också ett arkiv med cirka 20 000 handlingar, berättade Svante Hedin i går.

Ambassadörens tack
Länsmuseichefen Anki Dahlin, tyske konsuln Jörgen Wessman och hans företrädare Åke G Sjöberg talade vid ceremonin och lämnade hälsningar och tack från tyske ambassadören och kulturattachén. Tack framfördes främst till Svante Hedin men också till hans hustru Inga-Lisa och till bygdegårdens alltiallo Rune Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om