Ungdomsgäng spred skräck
En synskadad äldre dam var ute och gick med sin hund när hon omringades av fem eller sex ungdomar på cykel. Hon tog sig vidare med attackerades igen. Den här gången slapp hon inte undan lika lätt.
Marika Gardell, socialjouren
Foto: Clara Herner
Kvinnan blev väldigt rädd och lyckades fly till ett hus i närheten. Där fick hon hjälp att larma polisen.
- Jag förstod inte vad de sa, sa den skräckslagna kvinnan om ungdomarna som skrek åt henne.
Dessutom hade hon svårt att se eftersom hon var synskadad.
Bråk mellan unga
Händelsen inträffade på Irisdalsgatan i Visby klockan halv sex på lördagseftermiddagen. Några vittnen har ännu inte hittats förutom mannen som hjälpte kvinnan att larma polisen. Han har sett gänget tidigare.
- Problemet är att vi inte har något bra signalement, säger Göran Storm, vakthavande befäl hos polisen i Visby som kopplar händelsen till ytterligare två ungdomsbråk.
Det ena utspelade sig strax före midnatt vid ungdomsgården Puma på Gråbo. En 13-årig pojke blev påhoppad av tre äldre killar som gav honom en dansk skalle. Han blev också hotad med en kniv. De unga gärningsmännen är misstänkta för misshandel, olaga hot och brott mot knivlagen.
Efter att ha tagit hand om en 17-åring som visade tydliga tecken på att vara knarkpåverkad, fick polisen ta hand om nästa attack.
Den här gången gav sig två pojkar, 15 och 16 år gamla, på en 17-åring. Offret fick några slag i ansiktet. Sedan tog den ena angriparen tag i offrets huvud och tvingade honom att slicka på hans skor. Brottsrubriceringarna är misshandel och olaga tvång. 15-åringen är misstänkt för ringa narkotikabrott.
Kopplingar finns
- När polisen kom dit var alla inblandade påtagligt aggressiva, otrevliga och käftade emot oss, berättar Göran Ström som inte är säker på om det är samma pojkar som deltagit i de olika bråken.
- Men vi vet att det finns kopplingar, säger han.
Polisen kallade genast in socialjouren samtidigt som föräldrarna kontaktades. Två inblandade är hörda.
- Problemen med gäng är att man måste veta vem som gjorde vad. Det går inte att fälla dem i en klump. Dessutom är många unga och straffas inte innan de fyllt 15 år, säger Göran Storm som hoppas att någon i utkanten av gängen hör av sig och berättar.
Otrevligt i Gallerian
Under hösten har polisen också fått in rapporter från Gallerian där ungdomar trakasserar folk, företrädesvis äldre eller handikappade.
- Det gör inte så mycket mer än skriker, men det är väldigt otrevligt, säger Göran Storm.
Föräldrarna har det övergripande ansvaret för sina ungdomar. De behöver i sin tur ofta hjälp och stöd av de sociala myndigheterna som kopplas in.
- Det är viktigt att vi vuxna agerar snabbt och markerar att det här absolut inte är acceptabelt, säger Marika Gardell på socialjouren.
- Att ge sig på en synskadad äldre kvinna och hennes hund är fullständigt fel.
Tung föräldrabörda
Socialjouren försöker prata med alla inblandade så snabbt som möjligt. De som kränkts ska också fångas upp.
- Vi kan hjälpa till och medla. Det är ett sätt att göra det möjligt för alla att röra sig fritt efter händelsen. Vi pratar med personalen på fritidsgården som kan ta upp och diskutera händelsen.
Föräldrarna har den tyngsta bördan.
- De måste få koll på sina barn, se till att de går hem i tid på kvällen, säger Marika Gardell.
Ibland behöver sociala mynidgheterna öppna en utredning. En annan åtgärder för att hindra att det händer igen, är att fler föräldrar visar sig ute på kvällarna.
- Fler vuxna ute skapar en tryggare miljö för ungdomarna, säger Marika Gardell.
2006 anmäldes 441 narkotikabrott till polisen på Gotland. Det är en ökning med 75 procent jämfört med året innan.
Första halvåret 2007 anmäldes 245 narkotikabrott. Det är en ökning med 16 procent jämfört med samma period 2006.
Första halvåret 2007 anmäldes 245 narkotikabrott. Det är en ökning med 16 procent jämfört med samma period 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!