Ungdomarna vill visa alternativen

Alternativveckan i Visby har svällt ordentligt sedan förra året.
Den bjuder på fler programpunkter, mer kultur och drar uppenbarligen till sig allt fler, huvudsakligen unga, besökare.
Många bor, äter och fortbildar sig utan att behöva lämna Ungdomens hus Fenix.

Gotland2005-07-07 06:00
Innanför dörrarna mängder av skor, deltagarna tassar barfota i huset. På anslagtavlan drivor av anslag om kommande föreläsningar, filmer och musikframträdanden. I matrummet sover någon på en soffa, andra fikar. Hit har ungdomar kommit från hela landet.
Sedan i januari har ett gäng på tio personer, som utgör Samordningsgruppen för Alternativveckan jobbat med årets program.

36 punkter
- Vi har fått ihop 36 programpunkter. Det är fantastiskt att vi kunnat arrangera detta utan att ha några pengar, säger Patrik Palm. Musikerna och föreläsarna ställer upp fast de varken får gage eller reseersättning.
I huset serveras frukost, lunch och middag samt fika till självkostnadspris.
Alternativveckan har ett löst samarbete med det feministiska nätverket Push Up, man försöker hjälpas åt, men i måndags hade Anders R Johansson det jobbigt. Han skulle i Ungdomens hus prata om Arbetarrörelsens historia på Gotland men på samma tid som superfeministen Susan Faludi uppträdde i Sankta Karins ruin vid torget. Han fick därför färre lyssnare än han hade fått annars.

Maria-Pia drog flest
Flest åhörare har hittills Maria-Pia Boethius dragit med sitt föredrag om Mediernas makt, då var det fullproppat i stora salen.
Nästan lika stort var intresset i går när Svartskallebrigaden drog igång ett samtal kring segregation och rasism.
Sana och Tomas från Stockholm berättade om brigaden som återuppstått efter att ha varit vilande en tid. Syftet är att organisera svartskallarna i vänsterrörelsen, menade de.
- Alla som definierar sig som svartskallar kan vara med. Svartskallar saknas i dag i frigörelsedebatten. Det är inte svenskar som ska skriva texter om förtrycket, det är vi själva som ska göra det, sade Sana.
Brigaden riktar in sitt arbete mot skolorna i förorterna. Det är viktigt att ta itu med rasismen i samhället, menade Sana och Tomas.
- För invandrarna är den strukturella rasismen ett värre hot än nynazisterna.

Rötter i kapitalismen
Så delade de upp åhörarna i smågrupper, som fick diskutera vad rasism är, vad kultur och svenska normer står för och vad man kan göra för att bekämpa rasismen. Svåra frågor fick många och olika svar. Men alla var eniga om att rasismen har sina rötter i kapitalismen och måste bekämpas på alla plan.
Så var det lunchdags, ris med tomatsås, innan Joel Lindfors från organisationen Rena Kläder pratade om hur arbetsvillkoren inom klädindustrin kan förbättras. Efter en historisk genomgång av bland annat den svenska tekoindustrins uppgång och fall berättade han att nu handlar textiltillverkningen huvudsakligen om Asien.
- Många av tillverkningsländerna har bra arbetslagsstiftningar men de inrättar frizoner där företagen kan hålla usla löner och arbetsvillkor och där fackföreningar och strejker är förbjudna och arbetarna jobbar innnanför stängsel.
Joel Lindfors sade att av en sportsko som kostar 900 kronor går fyra kronor till lön åt den som gör skon.
Eftersom modevärlden skärpt kraven, nya modeller ska fram varje månad, har också villkoren för arbetarna, huvudsakligen kvinnor, försämrats.
Rena Kläder jobbar för att vi i Sverige till exempel ska ställa samma krav på arbetarnas rättigheter som vi ställer på kvalitet och design, menade Lindfors.

Företagens ansvar
Av en ren tillfällighet pågick samtidigt en annan konferens nere på högskolan. För första gången deltar i år flera storföretag i Almedals-veckan.
Och två av dem, Chiquita och Hennes och Mauritz talade där om företagens ansvar för miljö och sociala frågor. Frågan gick till Joel Lindfors uppe i Ungdomens Hus om hur Hennes och Mauritz sköter sig när de beställer kläder.
- De gör en hel del och det är nog vår förtjänst. Vi gjorde en film 1997 Mode till vilket pris?, och efter det har företaget gjort en social rapportering. Även Chiquita tar visst ansvar. Men jag tycker att Hennes och Mauritz kan göra mer, som till exempel Nike gör. De berättar också om sådant de misslyckats med. Det borde också Hennes och Mauritz göra.
I dag torsdag fortsätter föreläsningarna på Ungdomens hus, nu handlar det bland annat om flyktingpolitiken, om djurrätt, zapatisterna och palestinierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om