Ungdomar kan få personlig coach som stöd i ett halvår

Coachning är ett nytt begrepp som nu lanserars inom öns socialtjänst för att stödja och hjälpa ungdomar.
Projektet vänder sig till ungdomar mellan 13-21 år och är helt frivilligt. Men för den som ställer upp väntar en vuxen, personlig coach under ett halvår med upp till tio timmar gemensam tid per vecka.
Och coach det blir man på frivillig väg efter viss utbildning. Målet är att ungdomen skall få stärkt självförtroende och ändra livsstil. Frivillighet är överhuvudtaget något av projektet lösenord.

Gotland2006-05-24 06:00
Det är socialtjänstens ungdomsenhet som sedan en tid fått ett nytt begrepp bland sina insatser: coachning. Ungdomsgruppens chef Marika Gardell konstaterar att det nu finns en stor tonårsgrupp födda 1989-1992.
- Vi såg en ökning av antalet anmälningar inom socialtjänsten. Vi ville tänka nytt och annorlunda och frivilligjobb är en sådan del.
Begreppet coachning ansåg man vara bra, det bygger på att ha ett uppsatt mål och många av de begrepp som används inom socialtjänsten ansågs slitna och antyda att det handlar om tunga problem. Coachningen kan omfatta exempelvis häst- eller motorsport och då försöker man pussla ihop ungdomen med en coach som exempelvis har egen häst.

Frivilligt engagemang
Det handlar således om ett frivilligt engagemang från såväl ungdomen, coachen som föräldrarna (i de fall personen är under 18 år). Den personliga coachen ska hjälpa och stödja ungdomen under en period i livet och ska hjälpa till att uppsatta mål nås och att det sker utifrån önskemål och förutsättningar.
En socialsekreterare gör en första utredning för att se om ett coach-erbjudande är lämpligt i respektive fall. En coachplan och ett schema görs upp och mål som blir väldigt individuella i respektive fall anges. Och coachen skall också skriva en dagbok och ange vad man haft för aktiviteter och egna reflektioner.
Christina Gjertz är teamledare och med från socialtjänsten är också ungdomssekreterare Bertil Östman. 1 september började man och första utbildningen av coacher skedde i december och den senaste gruppen blev klar på måndagskvällen. Tre utbildningstillfällen samlas man till och sedan följs det upp med regelbundna coachträffar.
- Hittills har vi internrekryterat coacher samt tagit personer från Högskolans socionomprogram. Men även några före detta militärer finns med, berättar Christina Gjertz.
Hittills är 21 coacher, 23-65 år, utbildade och nio ungdomar är i gång med varsin coach. Samtidigt har man en kö på 11 ungdomar som vill i gång. Och coacherna har blivit accepterade utan större problem.
- Går coachen och ungdomen på stan så presenteras coachen som "det här är min coach".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om