– Det är inne att vara nykter, men bland dem som är i riskzonen laboreras det med mer farliga droger. Det handlar om droger vi inte visste att de fanns för några år sedan, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg i Region Gotland.
Under tisdagskvällen träffades ett antal gotländska organisationer inom CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, för en workshop. Håkan Jonsson, regionen, var också på plats. Syftet med mötet var dels att organisationer som arbetar med alkohol-, tobaks- och narkotikafrågor skulle få träffas och knyta kontakter. Deras områden tangerar ofta varandra och det finns anledning att stötta varandra och samarbeta. Länkarna, SISU, Mansforum, Fältfritidsledarna, Visir, IOGT/NTO och Junis var representerade och inbjuden från paraplyorganisationen CAN var även organisationssamordnaren Daniel Carlryd.
– Det är så viktigt att det finns saklig information att luta sig emot, säger Daniel Carlryd.
CAN består av 39 medlemsorganisationer, varav cirka hälften finns representerade på Gotland. Det är en ideell organisation som funnits sedan 1901 och som arbetar på uppdrag av socialdepartementet. CAN samlar nationella data kring alkohol- och narkotikaanvändning och ger ut en mängd olika rapporter inom dessa ämnen.
Varje år presenteras "Skolelevers drogvanor" under Almedalsveckan och i år kommer det även att finnas regionala siffror för Gotland. Den regionala enkäten genomförs i årskurs nio just nu. Samtidigt har regionen beställt en enkät som riktar sig mot vuxna gotlänningar. Enkäten pågår under mars och april där 1 000 personer tillfrågas om hälsa och livsstil. Resultatet väntas vara klart vid årsskiftet.
Vikten av statistik är något Håkan Jonsson håller med om. Han menar att det finns många olika mottagare för nationella och regionala siffror. Tonårsföräldrar behöver veta hur verkligheten ser ut för att lättare kunna ta sitt föräldraansvar, men även den stora allmänheten behöver så veta sanningen.
– Politiken behöver veta vad man behöver oroa sig för och i så fall satsa resurser där.
Ett ämne som är aktuellt just nu är oron för spice och andra nätdroger. Den 5 maj arrangeras det årliga "Underbara ungdomar" som i år kommer att fokusera på just den problematiken. Arrangemanget riktar sig till elever i årskurs åtta och årskurs ett på gymnasiet, samt alla föräldrar med barn i högstadiet och gymnasiet.
– Vi brukar säga att man inte ska använda droger över huvud taget, men vi vet att de som testar spice redan använder andra droger och laborerar med exempelvis alkohol och cannabis, säger Håkan Jonsson.
Han påpekar dock att det bara är en till två procent av öns niondeklassare som testat spice, medan cirka 50 procent druckit alkohol. Proportionerna blir ofta snedvridna i den mediala rapporteringen, vilket Daniel Carlryd håller med om.
– Det finns ett majoritetsmissförstånd som behöver petas på, säger han.
Håkan Jonsson och Daniel Carlryd vill också slå ett slag för Almedalsveckan då det kommer att finnas en särskild arena på Kilgränd. Där kommer att hållas seminarier i stort sett varje timme, kopplat till alkohol, droger och kriminalitet.
– Då släpper vi också "Almedalsdrinken", en alkoholfri drink. Årets recept är redan klart, säger Daniel Carlryd utan att vilja avslöja innehållet.