Konceptet Minimaria innebär att hälso- och sjukvården samarbetar med socialtjänsten för att tidigare och effektivare hjälpa ungdomar med drogproblem och deras familjer. Verksamheten startade i mitten av november, i samma hus som socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin.
– Det är första gången som Gotland har en speciell mottagning för missbrukande ungdomar. För dem under 18 år har det inte funnits någon självklar lösning, det är mer tydligt nu att ungdomar och föräldrar kan vända sig hit, säger Eva Lindvall, samordnare.
Allt på ett ställe
Den nya verksamheten samlar flera olika resurser under samma tak.
– Vi har haft 40 ungdomar som besökt oss hittills och vi har fått många positiva reaktioner över att de kan träffa läkare, lämna drogtester och få prata med någon på samma ställe, säger Eva Lindvall.
På tisdagen hölls den offentliga invigningen. Stefaan de Maecker, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Hanna Westerén, tidigare ordförande i socialnämnden, klippte höll tal och klippte band.
– Stefaan och jag känner oss lite som föräldrar till det här. Vi ville hitta en gemensam verksamhet med mer individ- och familjefokus. Vi ville göra bättre, fånga upp våra ungdomar med problem tidigare, säger Hanna Westerén.
Hon har redan fått positiva reaktioner både inifrån verksamheten och från föräldrar.
– Gotland har en ganska knepig situation med mycket narkotika i rörelse. Det här känns som en klockren social investering, en investering för framtiden.
Nytt även inom ungdomspsykiatrin
Samtidigt längre bort på samma våningsplan invigdes en annan nystartad verksamhet. Socialpsykiatriska teamet, som går under barn- och ungdomspsykiatrin, startade 1 januari. Också här handlar det om samarbete för att ge en bredare och snabbare hjälp till ungdomar i åldrarna 11-18 år och deras familjer.
– Tidigare fick ungdomar kanske en samtalstimma i veckan. Vi kan jobba med dem tre gånger i veckan, mer intensivt och med hela familjen, säger Jenny Apoy Söderdahl, teamsamordnare.