Underskottet – 60 miljoner
Sjukvårdens ekonomi blöder. Underskottet för 2010 pekar mot 60 miljoner kronor.– Jag är orolig för hur det ska gå, säger Ann-Christin Kullberg, sjukvårdschef.Nu väntar nya åtgärder för att spara pengar. Receptet är färre chefer och ny organisation.
Foto: Tommy Söderlund
Flera ökade utgifter
De senaste åren har den gotländska vården genomgått ett stålbad för att spara pengar.
- För ett år sedan var jag hoppfull och trodde att vi skulle klara budget i balans, men så blev det inte. Vi har misslyckats med slutmålet, konstaterar Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Gotlands kommun.
Vårdens besparingar har ätits upp av ökade utgifter inom en rad områden.
Kostnaderna för läkemedel har ökat, främst de för cancerbehandling.
Fler patienter än vanligt har behövt vård som krävt behandling på specialistenheter på fastlandssjukhusen.
6 000 fler än under 2008 sökte hjälp på vårdcentralerna.
2 000 fler lades in på lasarett.
1 200 fler sökte vård på akuten.
- Vi hade inte räknat med denna ökning av patienter, säger Ann-Christin Kullberg, som inte kan förklara att fler sökte vård i fjol jämfört med året innan.
Under förra året gick flera tusen gotlänningar över till de privata vårdcentralerna, och den kommunala vården har haft svårigheter att anpassa sin organisation efter förändringen.
Kullberg bekymrad
Nu ska lasarettets organisation skärskådas och göras om i jakten på kronor och ören. Bland annat handlar det om att inte förlänga förordnanden för personer på tillfälliga chefsbefattningar.
- Vi måste minska vår personal, men var de ska tas ifrån får vi se utifrån omorganisationen, säger Kullberg.
De ständiga underskotten inom vården bekymrar Ann-Christin Kullberg.
- Vi kommer aldrig i kapp, vi ligger ständigt 20-30 miljoner kronor fel. Jag vill ogärna skylla på att vi bor på en ö, men det är svårt för en liten befolkning att bära ett sjukhus. Vi kan inte samordna med andra, närliggande sjukhus som man gör på fastlandet, där man kanske stänger en akutmottagning på natten.
Misslyckat resultat
Per-Olof Jacobsson (c), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, delar sjukvårdsdirektörens oro.
- Både politikerna i nämnden och tjänstemännen har misslyckats med att få ett nollresultat. Men från att ha haft Sveriges dyraste vård har Gotland sjunkit några placeringar sedan 2008, så jag tycker ändå vi gjort bra ifrån oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!