Underbara semester - eller?...

Krisar förhållandet efter semestern? Vi har pratat med en familjeterapeut och ett par som klarat av att semestra 27 år tillsammans.

Göran och Catti Larsson från Stockholm ger rådet att man inte skall planera sönder semestern.

Göran och Catti Larsson från Stockholm ger rådet att man inte skall planera sönder semestern.

Foto: Krister Nordin

Gotland2013-08-24 21:41

Skilsmässorna ökar på hösten och semestern kan vara en bov i dramat. Oktober är den månad som toppar listan över antalet skilsmässor i landet.

Margitha Björnberg arbetar som familjeterapeut vid Gotlands Familjerådgivning och berättar att de allmänt ser en ökning av antalet sökande par som behöver hjälp i sin relation efter just ledigheter. Men det behöver såklart inte betyda skilsmässa utan att paren helt enkelt fått tid till att fundera igenom hur de egentligen har det. Vardagens plikter sätter gränser för att låta tankar och samtal kretsa kring problematiken. Det finns helt enkelt inte tid och ork, säger hon.

- De söker snarare stöd till reparation än separation.

Hur vårdar man då sin relation? Margitha Björnberg berättar att hon alltid återkommer till ett och samma standardsvar:

- Det är kommunikation. Det går kanske att komma överens innan om man vill göra olika saker och att man accepterar att man är olika. Det är viktigt att fundera över om det verkligen kommer att finnas tid till allt. Kanske är det viktigare att få en mysig middag ute tillsammans än att hinna bjuda alla de som man skulle hinna bjuda?

Vad händer om man ändå hamnar i bråk?

- Ja då måste man försöka fundera på om det verkligen är värt att ta strid. Kan man dra sig ur för att rädda semestern. Man får försöka ändra fokus med andra ord.
Planera inte sönder semestern

Göran och Catti Larsson från Stockholm har varit ett par i 27 år. Nu är de på husvagnssemester på Gotland tillsammans med ett av sina tre barn. De är helt inne på familjeterapeut Margitha Björnbergs linje.

-Planera inte sönder hela ledigheten med en massa aktiviteter utan försök att vara mer spontana.

Samtidigt är de noga med att ge varandra fritt spelrum så att alla i familjen så långt det är möjligt ska få göra vad de vill. När Catti och Göran går på stan sitter sonen kvar i husvagnen och spelar spel på datorn.

- Det är jätteviktigt att alla får göra vad de vill och att man inte tvingar någon. Vi sitter sällan klistrade på varandra.

Det där med listor som ska prickas av är inget för familjen Larsson:

- Det måste finnas utrymme för spontanitet på semestern. Det går inte att planera in olika punkter som man sedan ska pricka av. Då blir man bara besviken. Det viktigaste är väl ändå att ladda batterierna och bara vara, säger Göran Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om