Tyst minut hedrade alla som dog av jobbet

På tolv-slaget i går hölls en tyst minut på många arbetsplatser runt om i landet. Så även på CMI i Visby där man hedrade de 61 personer som avled i arbetsplatsolyckor förra året. - Det finns alltför många arbetsgivare som sätter arbetsmiljön i andra hand, säger Linus Gränsmark, ordförande för LO på Gotland.

Tyst minut. Linus Gränsmark är ordförande för IF Metall-klubben på CMI i Visby och har just blivit LO-ordförande på Gotland.

Tyst minut. Linus Gränsmark är ordförande för IF Metall-klubben på CMI i Visby och har just blivit LO-ordförande på Gotland.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-04-28 04:00

I dag är det den internationella arbetsmiljödagen och många fackförbund vill nu uppmärksamma den 28 april. Man protesterar mot att allt fler dör på jobbet eller i sjukdomar som har med jobbet att göra.


Öka medvetenheten
- Vi måste öka medvetenheten om att det på många håll är så stressat att man riskerar säkerheten. Målet är att våra medlemmar ska få tid med förebyggande arbete och få lov att jobba med att förbättra arbetsmiljön, säger Linus Gränsmark.

Under 2011 avled 61 personer på svenska arbetsplatser, närmare 300 begick självmord, bland annat som resultat av arbetsplatsmobbning och mer än 1 000 personer dog i arbetsrelaterade sjukdomar. Nu kräver fackförbunden att regeringen ökar stödet till arbetsmiljöarbete

- Ytterst är det regeringen som är problemet. Genom att lägga ner Arbetslivsinstitutet, som bland annat har bedrivit forskning om kemiska hälsorisker, visar man att man inte prioriterar arbetsmiljöfrågor, säger Linus Gränsmark.


Många tillbud
Gotland var förskonat från arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2011 och i år har ingen dödsolycka rapporterats in, men tillbuden har varit många och Linus Gränsmark oroas framför allt över de skador som inte syns på ytan.

- Det är många nya kemikalier som används i dag. Inte minst här på CMI, men man vet mycket lite om dem. En gång i tiden tyckte man att asbest var ett toppenbra material, om de kemikalier som används i dag är farliga så kommer vi att märka det först om några år, säger Linus Gränsmark.

Under det senaste året har GT berättat om en rad arbetsplatsolyckor på Gotland.

- Det händer mycket på Gotland, det jag vill understryka är att arbetsmiljön inte bara är de valda skyddsombudens ansvar. Var och en har ett ansvar att informera om faror på sin arbetsplats, säger Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Skyddsombudet fyller 100 år

Skyddsombud, eller arbetstagarföreträdare i arbetsmiljöarbetet. Föregångare till skyddsombud var så kallade arbetarombud, som funnits enligt lag sedan 1912. Numera finns regler om skyddsombud i arbetsmiljölagen. Ombud ska utses bland arbetstagarna på arbetsställe där minst fem arbetstagare regelbundet sysselsätts och på mindre arbetsställe om behov föreligger.

Källa: Nationalencyklopedin, ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om