En gång om året genomför Flygvapnet en större övning i svenskt luftrum och nu var det alltså dags för militärens flygfält strax norr om Visby att utnyttjas. Långt ifrån de 1 200 personer som deltagit i den omfattande övningen har varit på Gotland. Resten har varit på fastlandet för att försvara Sverige mot de piloter som lyft från ön.
- Vi på Gotland har varit fiender. Man möter oftast de andra planen någonstans över Öland. Då gäller det att flyga taktiskt rätt för att komma in bakom de andra planen, säger Oscar Sondell, fänrik och flygelev, som själv flugit SK 60 under övningen.
Många har hört när Jas 39 Gripen flugit över Gotland, men Oscar Sondell försäkrar att det inte varit deras avsikt att väcka någon nattetid.
- Vi har speciella in- och utflygningspunkter för att störa så lite som möjligt, men sedan hörs det såklart ändå eftersom flygplatsen ligger så nära stan, säger han och tillägger:
- Nu kan alla få sova gott.
För Oscar Sondell och de övriga flygeleverna, som ännu är under utbildning, har övningen varit viktig.
- Det finns mycket som man måste uppleva för att lära sig. Till exempel att vi nu har fått öva luftstrid mot gripar.
Pojkdröm
För Oscar Sondell är livet som stridspilot lite av en pojkdröm som gått i uppfyllelse och han rekommenderar yrket till andra.
- Jag ångrar det inte en sekund, säger han.
Flygväder
Den starkaste upplevelsen är helt klart själva flygningen, högt uppe över molnen. Gotland har bjudit på ett fantastiskt flygväder under övningens tre dygn.
Att bli stridspilot innebär dock inte bara vackra flygningar i gryningen, man står även inför en framtid där man kan skickas i väg till internationella strider. Senast förra året deltog Sverige i en flyginsats över Libyen. Att ställas inför svåra situationer där oskyldiga civila kan vara inblandade är en av de saker som diskuteras redan vid antagningen.
- Visst kan man fundera på det, men Sverige har väldigt sunda värderingar. Historiskt sett använder vi inte stridskraft särskilt ofta, säger Oscar Sondell.