Tyst diskussion om språk
Fördomar, kärlek, rädsla och hat. Ett försök att övervinna språkbarriärer. Cabaret Afrodite är tyst teater som talar till publikens känslor.
- Det är en föreställning om hur vi går igenom en värld som blir mer och mer komplicerad, säger Josette.
Handlingen bygger på skådespelarnas, Mette Marqvardsen och Meliz Karlge di Grados, liv och erfarenheter. Tillsammans filosoferar de kring samtida fenomen och frågor. Att Mette är döv ger historien ytterligare en dimension där kommunikation blir en central fråga.
- Allt började som en diskussion mellan mig och Mette där vi tog upp problematiken i olika frågor och fenomenet med teckenspråk. Sedan utvecklades det här till en idé. Vad händer om vi ser förbi att en människa är exempelvis svart, eller döv och ser på hur vi kommunicerar med varandra? Under resans gång har det varit underbart att få utforska hur olika språk fungerar tillsammans, säger Josette.
Själv är hon från London och har bott i Sverige i fem år. Att lära sig att kommunicera över gränser är något hon själv har erfarenhet av. Hon poängterar att språket aldrig får vara ett hinder i kommunikationen. Det gäller bara att överbrygga.
Samhället påverkar oss
Det kommer inte att bli en helt tyst föreställning baserad på teckenspråk, förklarar Josette. Det är mer som en dans in och ut i de olika språken.
- Det ska bli väldigt spännande att se hur publiken reagerar. De kanske hatar det, inte vet jag. Men vi måste våga testa gränser inom teater, säger hon.
Frågorna som behandlas under föreställningen är många och djupa, frågor som Josette tror att många bär omkring på. Vad svarar du till exempel på; hur vill du dö?
Föreställningen behandlar också fördomar och problem som finns runtomkring oss. Hur mycket vi än försöker avskärma oss från påtryckningar är det svårt att stå emot, menar Josette. Gemensamma ämnen som minnen, tid, sex och kärlek för oss samman i ett samhälle som både kan hjälpa och stjälpa oss.
- Vi kan försöka att inte bry oss om hur vi exempelvis ser ut, men det är inte säkert att samhället stödjer det.
Inte feministisk framställning
Föreställningen låter vid en första inblick väldigt tung. Men Josette försäkrar att den är både rolig och lättsam på många sätt. Föreställningen har visst fokus på ett kvinnligt perspektiv men är inte en feministisk framställning. Den är producerad, regisserad och framförd av kvinnor, men öppen för alla.
Förhoppningen är att den ska skapa många frågor och funderingar hos publiken. Att den ska fortsätta att utvecklas under turnéns gång.
- Cabaret is not a "punkt slut", säger Josette och fortsätter:
- Jag hoppas att de som tittar på föreställningen tar sig tid att stanna kvar efteråt och prata med varandra.
<b>Emmy Zettergren-Lindkvist</b>
emmy.z@gotlandspress.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!