I onsdags skrev Helagotland.se om två män som åtalas misstänkta för skattebrott i samband med att en av dem blivit stoppad av tullen med skåpbilen full med alkohol. För Tullverket är detta ett dussinärende. Varje dag stoppas fullastade bilar från lågprisbutikerna i Tyskland.
– Det är ganska många som har detta som sitt levebröd. Räknar man på vinsten kan det bli 40 000 skattefritt på en resa, och det är ju mycket mer än en vanlig arbetare drar in på en vecka, säger Sune Rydén som är nationell samordnare på Tullverket för alkoholfrågorna.
De som smugglar professionellt har ofta sålt hela lasten redan innan de åker till Tyskland. Vid hemkomsten åker de runt och levererar varorna. Lite som en Hemglassbil, fast med alkohol.
– Ja. En glassbil utan musiktrudelutt, säger Sune Rydén luttrat.
Detta förekommer även på Gotland, trots att en Tysklandsresa är besvärligare och dyrare i och med färjetransporten än från andra orter i södra Sverige. Men att komma åt problemet är inte alltid så enkelt. För polisen krävs tips, eller att man har tur och ramlar över ett ärende. Fredrik Södergren vid polisen på Gotland:
– Det händer då och då att vi har den här typen av ärenden, men det är inte varje vecka precis, säger han.
Men att Tysklandstraden i princip dödat hembränningen skriver han under på.
– Ja, så tycks det vara. Hembränning är ingen stor fråga längre. Det är väl för meckigt och bökigt när man kan köpa spriten enklare på annat sätt, säger han.
Mängden alkohol som tullen tar i beslag ökar för varje år, däremot minskar antalet beslag.
– Det råder i princip fri införsel. Man kan hävda att alkoholen är för privat bruk, att man fyller år eller ska gifta sig. Och då har tingsrätterna godtagit högre och högre nivåer, vilket har lett till att mängden alkohol som beslagtas ökar. Att antalet beslag minskar beror på att Tullverket har mindre resurser i dag, vi tar inte alls så många som vi skulle kunna göra om vi haft mer resurser, säger Sune Rydén.
Tillbaka till de två gotlänningarna som står åtalade. Enligt Sune Rydén började det ärendet antagligen som smuggling, men gjordes sedan om till ett rent skattemål. Och det finns en strategi bakom detta. När det gäller smuggelmål ligger bevisbördan på tull och åklagare. Om personen lyckas hävda att alkoholen är för privat bruk finns inget att göra.
Men ett skattemål fungerar annorlunda, säger Sune Rydén.
– Där har Tullverket en helt annan möjlighet att beslagta alkoholen även om tingsrätten skulle fria. Därför drivs många mål i dag som rena skattemål, säger han.
– Bedömer Tullverket att historien inte är trovärdig, att man svävar på målet eller inte kan förklara de stora mängderna kan vi beslagta alkoholen ändå, om det är ett skattemål.
Enligt Sune Rydén har Tullverket viss koll på de personer som lever på att smuggla alkohol. Men återigen, resurserna är knappa.
– Det är såna enorma mängder det handlar om, och så många som åker, det är omöjligt för oss i dag att ha full kontroll, säger han.
Nu i december är det dessutom högtryck. Julen står för dörren och då är det många som gör stora beställningar.
– Man kan ganska tydligt se säsongstrender i våra beslag. det ökar inför storhelger som till exempel ju, säger Sune Rydén.