Omkring var 100:e fågel som flyger över Öland bär på tyfussmittan.
Måns Hjernquist som är ornitolog är inte uppdaterad angående just de senaste uppgifterna som publicerades på tisdagen i facktidskriften PLoS One om tyfussmittan hos fåglar, men han anar att tyfus kan ha funnits länge.
- Smittan kan ha funnits länge, även om forskare hittat det just nu. Det behöver alltså inte vara ett nytt fenomen. Jag anser att man varken behöver bli upprörd eller skräckslagen över de senaste rönen, berättar Måns Hjernquist.
Analyserade 13 000 fåglar
I studien har överläkare Kenneth Nilsson tillsammans med Karin Elfving analyserat fästingar vid Ottenby fågelstation på Öland.
Av drygt 13 000 fåglar hade 1155 fästingar på sig. Elva procent innehöll DNA från någon art av rickettsiabakterier. Den vanligaste arten som hittades var Rickettsia helvetica.
– Fästingar kan smitta människor med Rickettsia helvetica. Hittills har denna bakterie mest förknippats med en ganska lindrig och snabbt övergående infektion. Men mycket tyder på att den ibland också kan orsaka betydligt allvarligare sjukdom, säger överläkare Kenneth Nilsson till TT.
Inte orolig
Men Måns Hjernquist känner sig inte rädd angående tyfussmittan:
- Absolut inte. Så fort det handlar om någon form av smitta, blåses det gärna upp. Av de fästingarter vi har i Sverige, är den vanligaste smittan TBE och borrelia. Det finns dessutom en mängd andra sjukdomar som följer med fåglar och fästingar från Sibirien, som inte överlever när de kommer till ett nytt klimat.