Tvist om bygge vid Kinbergs plats i Visby

- Det blir en väldigt stor byggnad som saboterar stadsbilden. Arbetarföreningens hyresgäster förlorar nästan all utsikt och SEB får grannar nära inpå sig.

Gotland2006-06-10 06:00
Det säger advokat Johan Gustavsson som för SE-banken och Visby arbetarförenings talan i tvisten som rör Kinbergs plats. Där vill Leif Pettersson bygga ett två och ett halvplanshus med sju lägenheter.
Byggnadsnämnden sa ja till bygget, länsstyrelsen sa nej och länsrätten sa ja. Nu ska kammarrätten ta ställning. För att bilda sig en uppfattning på plats kom fyra representanter för domstolen till Visby igår och synade platsen. Högst uppe på taket till fastighetens enda nuvarande byggnad kunde de blicka ut över Visbys sällsamma vy. Sällskapet gick runt fastigheten, var inne i de båda klagandes hus och tog sig dessutom en titt nerifrån St Hans ruin.
Representanter för Arbetarföreningen och SEB passade på att argumentera mot ett bygge medan Leif Pettersson lyfte fram fördelarna.
- Vi ska bara titta. Det här är en synlig förrättning och ingen muntlig förhandling, sa Stig Jansson på kammarrätten.

Beslut om några veckor
- Nu ska vi skaffa oss en uppfattning om verkligheten, sa han som hoppades att de skulle vara klara med ett beslut på några veckor.
Han fick en grundlig genomgång om Visby stads historia samtidigt som argumenten för och emot haglade över honom. Valdemar Falck, som också är granne, gjorde en tillbakablick ända till 1200-talet.
- Det har registrerats 1100 medeltida hus, sa han och berättade att Visborgs slotts skjutvinkel gjorde att inga hus byggdes på Kinbergs plats förrän på 1700-talet.
Leif Pettersson har på olika sätt försökt anpassa huset till omgivningen och tycker inte att det ter sig större än vad som är rimligt. För att visa detta har han plockat fram bilder på flera stora hus i innerstan.
- Huset är ritat med en växling av gavel- och fasadpartier som det ser ut längs gatan, sa hans advokat Mikael Ekelund och pekar mot Södertorg.
Han kunde visa att huset är indraget en bit från gatan.
- Även om sikten försvinner för en del, kommer en vy fram som inte finns idag, påpekade han också.
Närmaste grannen är SEB:s personalstiftelse som anser att det planerade huset är integritetsstörande.
- Ni har inte varit intresserade av samråd, tyckte Leif Pettersson när man kritiserade hur terrassen utformats.

Hård exploatering
Johan Gustavsson påpekade att exploateringen var för hård och pekade på SEB:s fastighet med väl tilltagna gräsmattor.
- Traditionen i Visby är att man utnyttjat tomterna väl och husen sträcker sig ofta ända fram till klintkanten, svarade Mikael Ekelund.
Arbetarföreningen tror att värdet på deras fastighet sjunker med 4-5 miljoner kronor och att de blir tvingade att sänka hyrorna om åsynen av havet ersätts med ett stort hus.
- Klart jag förstår att det inte vill få sin utsikt förstörd men någon total förmörkelse blir det inte, säger Leif Pettersson.
Han köpte tomten 1993 och efter tre år inledde han arbetet med att förse Visby med ytterligare sju lägenheter. Huset är ritat i två plan med inredd vind och takkupor. Ett garage till varje lägenhet ingår liksom förråd. En femma på 186 kvadrat, två fyror på ca 120, två treor på 88 och två tvåor på 71 kvadratmeter ingår.
- Går det så går det, sa Leif Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om