Tvingades ha en hemlig relation

Det är inte lätt att vara queer, homo- bi- eller transperson på Gotland. Särskilt inte under uppväxten och i skolan. Det konstaterar Elisabet Guteskär Nidsjö i sin rapport om livet för hbtq-personer på Gotland.

Foto: Peter Jigerström

Gotland2014-11-12 16:25

Elisabet Guteskär Nidsjö, som är psykolog och arbetar på RFSL, har pratat med 15 hbtq-personer som är uppväxta på Gotland och även bor här nu. Av de personerna beskriver åtta stycken att de under uppväxten har blivit mobbade utan att någon vuxen har gjort något åt det. En av intervjupersonerna kommenterar det i rapporten "De är inte pålästa på ämnet. Det blir det klassiska 'prata med dina föräldrar' eller kanske möjligtvis tipset 'ring till RFSL' eller nåt... Det är inte så lätt som 13-åring att sätta sig och ringa RFSL faktiskt..."

Även RFSL:s årliga kommunrapport visar att de gotländska skolorna är dåliga på att jobba med hbtq-frågor. De får bland de sämsta betygen av alla kommuner på den punkten.

– Många pratar om skolan som en tid när de hade kunnat bli synliggjorda, säger Elisabet Guteskär Nidsjö.

En av de som hon intervjuade för rapporten hade en hemlig relation under gymnasietiden och beskriver känslan av att inte våga dela det. "Det hade varit mycket roligare att kunna få vara öppen med att man var kär, i vem och så där. Det blir ju väldigt speciellt att uppleva något så stort och fantastiskt och sen inte kunna prata med någon om det".

Elisabet Guteskär Nidsjö ser ändå den här rapporten som ett steg i rätt riktning. Hon menar att det handlar om att höja kompetensen bland annat ute i skolorna.

– Alla kan höja sin kompetens ett snäpp, så har vi kommit jättelångt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om