Tidigare i veckan kom beskedet att mark- och miljödomstolen avslår Forsviden Vind AB:s ansökan om att bygga 17 stycken vindkraftverk på norra Gotland. Anledningen är enligt domstolen att örnaktiviteten i området är stor, och att en vindkraftspark där skulle innebära en risk för att örnar kolliderar med rotorbladen.
Lars Thomsson är gotländsk riksdagsledamot och tidigare vindkraftssamordnare på ön. Han är kritisk till mark- och miljödomstolens beslut.
– Om det här beslutet skulle stå sig och om man inte lyckas få till någon praxisförändring så betyder det här i stort sett att det är tvärstopp för all vindkraft på Gotland i större parker. Möjligen kan man få till något enstaka verk här och där, men några parker kommer inte gå att bygga, säger han, och fortsätter:
– Såna här beslut har en väldig prejudikatverkan, och jag tror ingen kommer våga starta upp några nya projekt om det här står sig.
Vad skulle det innebära för Gotland i stort?
– Det innebär att vi inte kommer klara energiomställningen. Den energiplan som finns bygger till 60 procent på vindkraft, och dessutom vet vi att elförsörjningen behöver flerdubblas när Cementa ställer om till elektrifierad cementproduktion. Jag anser inte att det som domstolen baserar sitt beslut på är ett hållbart argument för att stoppa hela klimatomställningen.
Lars Thomsson menar att örnar och vindkraft kan samexistera, och han säger även att det finns mer örn på Gotland än någonsin.
– När det började byggas vindkraftverk här på Gotland i början av 80-talet fanns det fem häckande örnpar på Gotland, och nu finns det över 100 par. Så utvecklingen har ju gått framåt både för örnar och vindkraft.
Måns Hjernquist, ordförande i Gotlands ornitologiska förening, välkomnar dock domstolens beslut att stoppa vindkraftsparken på norra Gotland.
– Vi är lättade att domen gick den här vägen. De lagar vi har är ju till för att bland annat skydda djur, och i en viktig aspekt i det här är att man ska välja ett område som är lämpligt för den här verksamheten. Det finns inte något utrymme i lagen att något bolag kan undantas kraven enbart för att man inte förfogar över mark någon annanstans, säger han till P4 Gotland.
Lars Thomsson är övertygad om att det berörda bolaget kommer att överklaga domen till nästa instans: mark- och miljööverdomstolen.