Två yrkesfiskare satsar på förädling av flundror

De två yrkesfiskarna Gert Mangard och Erik Ahlgren har startat företaget "Fisk från Gotland HB" och satsar på förädling av flundror.
Fisket sker med mindre fiskebåtar av traditionell typ vilket betyder att det blir mycket liten påverkan på havsmiljön. Tillgången på flundra är mycket god och det här kan vara en av de idéer som kanske kommer att rädda det gotländska fisket.

Gotland2003-09-23 04:00
När Fiskeriverkets styrelse besökte Gotland för ett tag sedan gjordes ett studiebesök vid "Fisk från Gotland". Styrelsen hade bara lovord när det gällde satsningen och man ser det som positivt att de gotländska fiskarna tar sig bort från torskfisket.
Företaget "Fisk från Gotland HB" har sina lokaler på Merkuriusgatan vid f d kycklingslakteriet i Visby. Där finns också den flundrefilémaskin som hela verksamheten är uppbyggd kring. Det är en maskin som kostar 1,5 miljoner kronor ny men Gert Mangard och Erik Ahlgren har tillsammans med fiskareföreningen lyckats få tag på en något billigare begagnad maskin.
Under många år har yrkesfiskarna på Gotland varit nästan helt beroende av att fiska torsk. Numera är torskbeståndet i Östersjön dåligt vilket kan bli följden då man alltför ensidigt fiskar ett enda fiskeslag.
Redan för 3-4 år kläcktes idén att man skulle kunna vidareförädla flundror, d v s stycka och filéa fisken. Då var det ingen som trodde att man över huvud taget kunde filéa flundror, berättar Gert Mangard.
<span class=MR>I dag är det annorlunda. </span>
Förutom "Fisk från Gotland" finns det två företag till i Sverige som filéar flundror­ett på Västkusten som filéar rödspätta och ett i Karlskrona. Tillgången på flundra är dessutom mycket god i Östersjön.
Nu gäller det bara för Gert Mangard och Erik Ahlgren att få folk att upptäcka fördelarna med flundrefiléer som allmänt anses som en riktigt läcker delikatess. Dessutom handlar det om något genuint gotländskt i matväg. Man inriktar sig på att leverera till de gotländska affärerna och restaurangerna i första hand. Får man en överkapacitet kommer man att frysa produkten.
Gert Mangard påpekar att det handlar om obruten mark och man kommer att prova sig fram­hittills är det två båtar som levererar fisk till filéfabriken.
Flundresäsongen är relativt lång och sträcker sig från midsommar till februari. Under lekperioden på våren råder förbud mot fisket. Det ger sig dock självt eftersom flundrorna då är mycket magra så att de inte går att använda.
<span class=MR>Svår prisbild</span>
Prisbilden är svår och det är man mycket medveten om. Den stora konkurrenten på marknaden är den utlandsproducerade flundrefilén som kommer från Marocko. Dit skickas flundror som bifångst vid trålning. Alltså något helt annat än vad de gotländska yrkesfiskarna ägnar sig åt. Vid trålning sopas havsbotten ren från fisk och man riskerar återväxten medan man vid det småskaliga garnfisket kan inrikta sig på flundror av rätt format och de små får vara kvar.
Det är alltså ett mer genomtänkt och ekologiskt mer hållbart fiske som ska förse flundrefiléfabriken med fisk. Med detta mer miljövänligare fiske blir också filéerna dyrare i affären.
­ Vill konsumenterna ha ett levande hav borde de också rimligtvis vara beredda att betala lite mera, säger Tom Norrby, Gotlands Fiskareförbund.
För att det ska löna sig måste man ta ut cirka 70-80 kr/kg för flundrefiléerna. Frågan är om konsumenterna är villiga att betala lite extra för de gotländska filéerna?
Det "Fisk från Gotland" kommer att leverera är alltså filéer samt ryggbit från gotlandsflundra. Vikten på filéerna kommer att variera beroende på årstid och flundrans storlek. Filéerna kan väga 50-500g. Ryggbiten är den tjocka delen av fisken, med ryggbenet kvar, renskuren från fenor och stickben. Den kommer att kunna fås med eller utan skinn. Vikten beror på vilken storlek av fisk man använder, den kan ligga på 75-125 g per bit. Priset på ryggbit kommer att ligga på 40-50 kr/kg.
Gert Mangard tror att lokalerna på Merkuriusgatan har ett mycket lämpligt läge centralt i Visby, nära till Livstek om man behöver rådfråga och närhet till andra livsmedelsproducenter om man behöver inhämta kunskaper.
Det är Gotlands kommun som äger lokalerna i f d kycklingslakteriet. Filéfabriken inryms på cirka 150 kvadratmeter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om