Det var under hösten 2024 som två personer blev placerade i ett stödboende på Gotland. Syftet var att de skulle få hjälp med sitt beroende. Efter några dagar reagerade den ena personen på att stödboendet inte höll måttet. Miljön beskrevs som smutsig och det fanns inte rinnande vatten inomhus. Boendet visade sig också ha brister när det gällde bemanningen. Det fanns också djur på gården som var i dåligt skick.
– Vi agerade utifrån att den ena brukaren reagerat på missförhållandena och avslutade placeringarna när vi fick veta hur boendet fungerade, säger Öystein Berge som är kvalitetschef på socialförvaltningen.
– Det här är inte vad vi förväntar oss när vi placerar människor som behöver hjälp.
Han förklarar att regionen bara använder sig av boenden som är godkända av IVO, inspektionen för vård och omsorg, och upphandlingen styrs utifrån SKR:s ramavtal.
Alla avvikelser inom socialförvaltningens verksamheter ska rapporteras och utredas enligt Lex Sarah, vilket nu regionen har gjort.
– Socialförvaltningen betraktar det inträffade som ett allvarligt missförhållande och anmäler händelsen till IVO. Placeringen på boendet utgjorde en risk för båda personernas säkerhet och fysiska och psykiska hälsa, säger Öystein Berge.
Regionens enhet ser nu över sina rutiner för upphandling och referenstagning. Verksamheten ser också över sina processer i samband med placeringar.
– Vi utreder vad som hänt utifrån våra egna rutiner och om vi gjort något fel, säger han.
Det här hände i höstas och anmälan till IVO har dröjt.
– Det har tagit för lång tid sett till när det hände men den akuta situationen med missförhållandena avslutades direkt. Nu vill vi säkerställa att vi inte hamnar i en liknande händelse igen, säger Öystein Berge.