Två grupper vill slå sig in på historisk mark
Sommaren 1361 drabbade Valdemar Atterdags yrkesarmé samman med en gotländsk bondehär i Mästerby. Sedan dess har knappt en sten vänts, för att klargöra vad som i detalj hände.Nu, nästan 650 år efteråt, kämpar två arkeologiska arbetslag, för att få undersöka området samtidigt!
Exakt vad som hände i Mästerby i juli 1361, är dock oklart. Man vet inte hur slaget mot bondehären gick till, hur många som deltog, om ett eller två slag utkämpades och i så fall var - vid Ajmundsbro och/eller Fjälemyr.
Att mycket är höljt i dunkel, beror främst på att det inte gjorts några egentliga undersökningar av området.
Nu har dock två skilda grupper med arkeologiska intressen - samma vecka men helt av en slump - sökt länsstyrelsens tillstånd för just detta!
Tillstånd saknas
Den ena gruppen består av arkeologen Jonas Ström, arkeologen Johan Landgren och osteologen Mats Petersson.
Deras projekt "Fjälemyr 1361" stöttas av Armémuseum i Stockholm och har beviljats pengar från Berit Wallenbergs stiftelse. Jonas Ström vill inte ange summan, men säger att pengarna beräknas räcka till en månads fältarbete för tre personer.
Det enda "Fjälemyr 1361" saknar, utöver länsstyrelsens tillstånd, är markägarnas klartecken.
Det har redan projektet "Mästerby 1361", som samordnas av den Mästerbybördiga arkeologen Maria Lingström...
- Hittills har vi hunnit med 35 av omkring 40 markägare. Det har tagit tid, men alla har varit positiva. Alla vill veta vad som hände!
"Mästerby 1361" stöttas av Riksantikvarieämbetet, som har en särskild arbetsgrupp för slagfältsarkeologi. Inom projektet har man också inlett ett samarbete med Mästerby hembygdsförening.
Även "Mästerby 1361" saknar länsstyrelsens tillstånd - och pengar. Enligt Maria Lingström är nio ansökningar ivägskickade och målet är 200 000 kronor, till två veckors arbete för henne och RAÄ:s grupp.
Samma mål
Båda projekten är tänkta att dra igång i höst och båda har i stort samma mål: att hitta slagfältet, spåra fynd och därigenom kasta nytt ljus över en okänd del av den gotländska och nordiska medeltida historien.
Båda planerar att använda titthålsarkeologi; att "pejla" området med metalldetektorer och, vid intressanta indikationer, gräva undersökningsgropar i det övre jordlagret.
Ingendera planerar att söka, eller gräva i, de massgravar som antas finnas i området. Det är slagfältet som står i fokus.
Måste samarbeta
De stora likheterna åsido, så väntas inte länsstyrelsen bevilja undersökningstillstånd till två separata projekt, på samma plats. Alltså är någon form av samarbete ett måste - och att föredra av flera anledningar, menar båda parterna.
På torsdag träffas projektledarna, Maria Lingström och Johan Landgren, för att resonera vidare om saken.
- Vi hoppas verkligen på ett samarbete och det finns absolut ingen konflikt oss emellan, poängterar Maria Lingström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!