Två gotlänningar åtalade i muthärva
Två gotlänningar har åtalats för att ha tagit emot mutor i den stora brottshärvan kring Systembolaget.Sammanlagt är 92 personer är misstänkta för att ha gett eller tagit emot mutor.
Den andra åtalade gotlänningen ska ha tagit emot 4 451 kronor. Mutorna har tagits emot vid tio tillfällen under samma tidsperiod. Pengarna har betalats ut både över bankkonto och med checkar.
Risk för fängelse
Igår blev den över 5.000 sidor tjocka förundersökningen offentlig.
77 anställda inom Systembolaget åtalas för mutbrott. Nio av dessa riskerar att dömas för till minst sex månaders fängelse för grovt mutbrott. De har tagit emot minst 30 000 kronor. Som mest har en butikschef tagit emot nästan 135 000 kronor.
Av praktiska skäl har åklagaren valt att inte åtala de 21 systembolagsanställda som tagit emot mindre än 3000 kronor i mutor.
- Men 3.000 kronor är gott och väl ett mutbrott, säger Ewa Nyhult, vice överåklagare vid Riksenheten mot korruption och den som lett mututredningen.
Ytterligare 15 personer som jobbar på tre leverantörsföretag ställs till svars för bestickning. De jobbar på AB Vin-Trädgård, Philipson&Söderberg samt Åkessons Vin AB och misstänks för att ha delar ut 1,2 miljoner kronor i mutor till anställda på Systembolag i 15 av landets 21 län.
?Bara varuprover?
Åklagaren hävdar att de anställda erbjudits belöning för att sälja vissa av leverantörernas varor. De har gynnat försäljningen av varor genom att placera dem bra i affären. De kan också ha tagit in varor som egentligen inte skulle finnas i sortimentet.
?Det handlade bara om varuprover?, är den vanligaste förklaringen som de systembolagsanställda lämnat.
Enligt Nyhult är det dock inte tillåtet att överhuvudtaget ta emot varuprover.
Resecheckarna som betalats ut hävdar leverantörerna vara bidrag till studieresor.
Preventiv effekt
Muthärvan delas upp i sex processer. En förhandling hålls i Helsingborgs tingsrätt och de andra i Stockholm.
Rättegångarna beräknas starta under våren.
Utredningen av härvan fortsätter nu. Flera leverantörer kan komma att åtalas, bland annat anställda på statliga Vin.&.Sprit samt ett antal butiksanställda.
Rättsprocesserna kommer att kosta många gånger mer än mutbeloppen, men det har ingen betydelse, anser åklagaren.
- Rättvisa kostar. Brott har begåtts och jag ska väcka åtal, säger hon.
Hon tror att utredningen redan gjort nytta genom att frågan om mutbrott börjat diskuteras.
- Den har redan haft en preventiv effekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!