Två gotländska jakthundar tävlar om Europapokalen

När ett 30-tal av Europas bästa drivande jakthundar den 10 oktober tävlar om Europapokalen i den schweiziska dalgången runt staden Martiny står två gotländska jakthundar på startlinjen.

LADDADE. Erik Jonsson från Roma med Vilma och Stig Hoffman från Hejde med Kola är två tredjedelar av det "svenska landslaget" för jakthundar som i oktober tävlar om Europapokalen i Martiny i Schweiz.foto: bengt valentinsson

LADDADE. Erik Jonsson från Roma med Vilma och Stig Hoffman från Hejde med Kola är två tredjedelar av det "svenska landslaget" för jakthundar som i oktober tävlar om Europapokalen i Martiny i Schweiz.foto: bengt valentinsson

Foto:

Gotland2010-09-13 04:00
Hamiltontiken Vilma som i vintras blev svensk stövarmästare och beagletiken Kola med ett nordiskt mästerskap som främsta merit.
Europapokalen är den prestigemässigt högst rankade tävlingen för drivande jakthundar och det svenska "landslaget" består av tre hundar med sina förare. I tävlingen deltar alla drivande jakthundraser oavsett storlek och Sverige får sända tre deltagare i de tre typiskt svenska raserna drever, beagle och stövare.
- Men det är inte vilka stövarraser som helst som kan tävla för Sverige. Hamilton, schiller och smålandsstövare går nog bra, men luzernstövare eller finsk stövare måste tävla för Schweiz respektive Finland, halden- och dunkerstövare för Norge, förklarar Erik Jonsson från Roma, som blev svenska mästare med Lulås Vilma i november förra året.
- Inte heller taxar räknas som en typisk svensk jakthundsras i den här tävlingen, säger Stig Hoffman från Hejde som också tävlade framgångsrikt med Hejdetassens Kola den gångna vintern med ett nordiskt mästerskap som finaste merit.

Chansartat
Tävlingen som i år arrangeras i Schweiz måste trots allt betecknats som lite chansartad. Jaktprovet avgörs under en enda dag, oavsett väder och vilttillgång. Allt måste stämma för hund, förare, domare under några timmar.
- Självklart behövs det också lite tur för att vinna tävlingen, säger Stig Hoffman.
Efter presentationen startar hundarna tävlingen med ett visst poängförsprång beroende på hundarnas meriter på utställningar.
- När hundarna sedan släpps i sina provmarker bedömer domarna sökarbete, upptag och drevtiden, upp till 60 minuter, innan det är dags att koppla hunden och eventuellt släppa ytterligare en gång, berättar Erik Jonsson.
- Och det är endast jakt på hare som gäller under tävlingen, vilket inte är någon nackdel för Vilma.

Tre A7:are
Uttagningen av det svenska laget har gjorts av de tre specialförbunden inom Svenska kennelklubben som arrangerade tävlingen i Oskarshamn för två år sedan, den senaste gången det var Sveriges tur att vara värd för Europapokalen.
Ledare för det svenska laget är också han en känd gotlänning, Curt-Christer Gustafsson, numera Linköping, men som var regementschef på A7 under åren 1978-90. En poäng i sammanhanget är att både Erik Jonsson och Stig Hoffman är före detta A7:are så det blir ett sammansvetsat gäng som nu kommer att tävla i Schweiz.
CC Gustafsson sitter med i Europapokalens styrelse och är verksam i kennelklubben som sektionsordförande för de drivande jakthundsraserna.

Hamiltonstövare
Senast en svensk hund vann Europapokalen var år 2000.
- Den gången var det en hamiltonstövare som vann och när jag pratade med ägaren härom veckan berättade han om det stolta ögonblick han fick stå överst på prispallen och lyssna på "Du gamla du fria", berättar Erik Jonsson.
- Att bli uttagen till den här tävlingen överglänser allt det man hittills varit med om. Att besegra de bästa hundarna i Europa slår ut allt annat, även det nordiska mästerskapet, säger Stig Hoffman som redan förra året var kvalificerad med Kola för Europapokalen, men missade tävlingen då rabiesvaccineringen misslyckades.

För Gotland
- Visserligen är Europapokalen en individuell tävling, men samtidigt tävlar vi ju för landet..., säger Erik Jonsson.
- ... och för Gotland, kontrar Stig Hoffman.
- Vi får ta med en gotlandsflagga, för säkerhets skull, menar Erik Jonsson.
Den tredje deltagaren i det svenska laget blir en drever från Norrtälje, Aldermyrens Dolly med ägare Leif Floge, en rådjursren drever som i vintras vann Har-SM.
Även en gotländsk hunddomare fick erbjudandet att resa med till Schweiz för att döma i Europapokalen, Kurt Cederqvist, men han tvingades avböja erbjudandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om