Tv-kocken väljer Gothemsgården

När den brittiska tv-kocken Jamie Oliver slog upp portarna för sin nya restaurang i Stockholm gjorde han det med kött från Gothemsgården på menyn. "Det är en fjäder i hatten för oss", säger slakterichefen Lars-Erik Persson.

Tv-kocken Jamie Oliver väljer kött från Gothemsgården.

Tv-kocken Jamie Oliver väljer kött från Gothemsgården.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Gotland2014-10-20 10:59

I torsdags öppnade krogen Jamie´s Italian på Scandic Anglais i Stockholm. Restaurangen är nordens första i den brittiske stjärnkocken Jamie Olivers italienska koncept, och på menyn finns lamm- och nötkött från Gothemsgården.

– Jamie Oliver hade begärt prover från åtta olika slakterier som sedan blindtestades. Utifrån det valdes vi som huvudleverantörer av lamm och nöt, säger Gothemsgårdens slakterichef Lars-Erik Persson och fortsätter:

– Det känns som lite plåster på såren efter all skit vi fått i media den senaste tiden. Det här är en fjäder i hatten för oss och ger ringar på vattnet.

Slakteriet har haft ett turbulent år med en misslyckad försäljning till Gotlands Ekologiska samt kritik från Livsmedelsverket. Nu ser dock Lars-Erik Persson betydligt ljusare på Gothemsgårdens framtid.

– Vi har samarbeten med två stora livsmedelsgrossister, Menigo och Martin & Servera, som säljer 80 procent av vårt kött. Vi levererar så mycket som vi producerar och har inte kött så att vi kan täcka efterfrågan. Vi har ökat våra volymer enormt mycket tack vare det här, säger han.

– Det här tryggar slakteriets framtid. Det ger trygghet till oss, de anställda och för våra leverantörer. Vi har haft en del likviditetsproblem den senaste tiden tack vare de ekonomiska problem som Gotlands Ekologiska orsakade oss, men nu ser jag ljuset på andra sidan. Nu hoppas jag att de gotländska uppfödarna kan känna en tilltro till oss och fortsätta leverera djur till Gothemsgården.

Ett problem för slakteriet är dock den pågående tvisten med Gotlands Ekologiska. Gothemsgården har stämt bolaget på 17 miljoner kronor, och Gotlands Ekologiska har i sin tur stämt slakteriet på åtta miljoner kronor. Lars-Erik Persson hoppas dock att tvisten kan lösas innan den når tingsrätten.

– Vi har lämnat ett förlikningsbud till Gotlands Ekologiska. Det går ut på att de får en viss ersättning av oss, och att de i sin tur ställer upp och levererar djur till oss. Vi har inte fått något svar från dem än, men vi hoppas att de accepterar budet. Att köra det här i olika rättsliga instanser under flera år gör bara advokaterna rikare, alla andra förlorar på det.

– Jag tycker lite synd om dem. Det hade aldrig varit ett så bra läge som just nu att ha ett eget slakteri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om