Videon är inte längre tillgänglig
35 bidrag tävlade om äran och sammanlagt 85 000 kronor. Det är andra året som regionen anordnar Förnyelsedagen och delar ut pris till medarbetare som under året bidragit till framgångsrik verksamhetsutveckling.
Förstapriset gick till vårdcentralen Visby Norr för arbetet att se över läkemedelslistorna för patienter över 65 år för att minska läkemedelsinteraktion.
Arbetet har genomfört som ett projekt, en del av ST-läkaren Erik Wåhlins utbildning till specialist i allmänmedicin.
– Vi ville göra något med en enkel metod som förändrar mycket, säger Erik Wåhlin.
Viktigt arbete
För många mediciner och mediciner som inte fungerar bra ihop är ett allvarligt problem. Under sex månader har läkare och sköterskor på vårdcentralen gått igenom 800 patienters läkemedelslistor.
– Det handlar om att läkemedelslistan skall överensstämma med verkligheten, med de mediciner som de faktiskt tar, säger Erik Wåhlin bestämt.
Han har inga siffror på hur vanligt det är med felmedicinering, men det är ett stort problem.
– En stor del av inläggningarna på sjukhus beror på interaktioner. Det är allvarligt, det kan leda till döden.
Orsaken till interaktion kan exempelvis vara en tillfällig behandling som blivit permanent, förklarar han.
Juryns motivering:
”Ett utvecklingsarbete som på ett effektivt sätt har bidragit till högre patientsäkerhet. Medvetna medarbetare, god dokumentation och koll på medicinering har lett till friskare och tryggare äldre och samtidigt omsorg om miljön.”
Prispengarna ska användas i verksamheten.
– Det skulle vara kul att få utveckla det här vidare och lära oss mer om läkemedel, gärna något som kunde involvera hela vårdcentralen, säger Erik Wåhlin.
När han tillsammans med sin handledare Clas Jonsson tagit emot priset av regionfullmäktiges ordförande Björn Jansson tog Erik Wåhlin fram gitarren och sjöng en pastisch av Tore Skogmans "Jämtgubben". Men till skillnad från jämtgubben som vill ha mer medicin, vill "Urguten" på Fårö ha mindre medicin. Låten har använts som inspiration under projekttiden och även om den sjungande läkaren var nervös så fick han stående ovationer efter framförandet.
Fler priser
Andra pris och 25 000 kronor gick till Överförmyndarnämndens kansli som "med hjälp av en rad systematiska åtgärder har medarbetarna vänt verksamhetens utsatta läge och skapat kvalitet och rättssäkerhet för brukarna.” Priset togs emot av Elin Ax, Ramona Numelin och Mattias Hederstedt.
Tredje pris och 10 000 kronor fick Roger Lindström, avloppsenheten, för att "detta utvecklingsarbete sparar på miljön och effektiviserar inte bara den egna verksamheten utan även andra.”
Juryn delade också ut tre hedersomnämnanden, till Anders Ekström på VA-underhåll, hemtjänsten Norra Visby samt Anita Klingvall på Mark- och stadsmiljö. Det gemensamma för alla tre är att de effektiviserat verksamheten så kunder, brukare och medborgare upplever högre grad av service.
Under Förnyelsedagen visade flera av regionens verksamheter upp sig i montrar och flera föreläsningar hölls under dagen. Även den bästa montern prisades för att den "var välkomnande, vacker, stack ut, besökaren blev infångad och den information besökaren fick räckte till".
– Det är lite fusk, det här är det vi gör hela dagarna, sa Lisa Berg på Fenomenalen.