Turistsatsning bromsas av nej till Nordret-skylt

Flera Leaderprojekt har kommit långt på väg mot uppsatta mål. Men för en del har det dykt upp oväntade hinder.

Foto:

Gotland2011-01-31 04:00

Med drygt en miljon kronor i stöd drog ett projekt igång för att utveckla norra Gotland. Tolv socknar ingår, och tanken är att lyfta fram norra öns dolda tillgångar. Nu skriver Arne Eklund på slutredovisningen.

- Projektet har fem delar. Fyra har gått bra. Nya sevärdheter har plockats fram, och vi har föreslagit hur man kan förbättra informationen till turister i hamnarna. I ett cykelprojekt har varje socken gjort en egen rutt. Nu grusar vi vägar och tar fram kartor. Vi har även en hemsida på gång.

- Det som inte gått så bra är att hitta alternativ för kalkindustrin, så att mer förädling kan ske på hemmaplan, säger han.

Den gemensamma satsningen är tänkt att ske under ett gemensamt namn - Nordret (en parallell till Sudret).

Hemsidan har adress nordret.se. Men önskan att skylta norra Gotland som Nordret fick tidigt tummen ner av Transportstyrelsen, efter rekommendation från Institutet för språk och folkminnen.

- Vi har känt på ordet, och tycker det är helt okej. Och det finns belägg i äldre litteratur, påpekar Arne Eklund som hoppas få namnet godkänt.


Maskinen till Frankrike
Ett annat projekt som stött på oväntat problem är "Hampaberedning på Gotland". Projektet hade som mål att köpa en begagnad beredningsmaskin från Halland, men den såldes i stället till Frankrike.

Det har dock inte avskräckt deltagarna från att gå vidare. Det nu avslutade projektet ledde till att ett bolag, Gotlands naturfiber AB, har bildats med 13 delägare. Nästa månad ska man provköra en ny beredningsmaskin, helt byggd på ny teknik utvecklad i USA.

- Vi odlade 30 hektar förra året. Hur mycket det blir i år beror på hur försöket går. Målet är att ha en odling på 1 000 hektar, säger Olof Thomsson.

Hampaodlarna har även fått hjälp av elever från KTH med en marknadsundersökning. Med hampa kan man satsa både på fibertillverkning och ta tillvara fröna.


Plasten för dålig
I Roma finns två projekt som nått olika resultat. "Isbrytande Roma" skulle undersöka förutsättningarna för att ersätta den konstfrusna isbanan med plast-is, och bygga den nya rinken i en multihall.

Förstudien har dock kommit fram till att nuvarande plast inte duger att åka skridskor på. Projektägaren Roma IF väntar på en ny generation konstis.


Bad i Roma
Inte långt från rinken ligger Varplöse vattenpark, som i två omgångar fått Leaderpengar för att bygga bassäng och ett område för bad. Förra sommaren öppnade man.

- Leaderpengarna var bara till investeringen. Driften står vi själva för, och första sommaren gick ihop, konstaterar Anders Stumle som är ordförande i intresseföreningen Varplöse vattenpark.

Till sommaren tänker föreningen anställa ett tiotal personer.

- Vi öppnar i juni, förhoppningsvis med en tävling i samarbete med Wisby simsällskap, säger Anders Stumle.


Kanonen på plats
Leader Gotland vill gärna att de projekt man stöder får uppmärksamhet i media. Och det fick "Snö åt gotlänningarna" i december.

Efter att ha satsat 3,5 miljoner kronor och 1 800 arbetstimmar kunde man vid Vok-stugan i luciahelgen trycka på startknappen till snökanonen.

Projektet har haft som mål att förse Vok-stugan och Svaidestugan med konstsnö. Vid Vok finns nu en 2 kilometer lång slinga, och vid Svaide en på 2,5 kilometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om