Turistmottagningen redo för sommaren

I år ska kaoset utebli på lasarettets tillfälliga turistmottagning.
Tydligare information och fler läkare i tjänst ska förbättra servicen för plötsligt insjuknade turister.

Gotland2003-07-02 04:00

Att gå vilse på Visby lasarett är svårt för den som aldrig varit där. Direkt i foajén möter sjukhusvärdar från Röda Korset dig. De har smårandiga skjortor i blått och vitt och är oftast äldre personer.
­ Trots skyltningar i taket kan det vara skönt att bli personligt lotsad till rätt avdelning. De flesta är just nu turister och ska till den tillfälliga turistmottagningen, säger gudien och pekar med hela handen vart vi ska ta av i gången.
Det är andra sommaren som verksamheten dras ned inom den oridinare primärvården - dit gotlänningarna är hänvisade - och en särskild mottagning för att ge service och läkarvård åt utomläns patienter inrättas tillfälligt på lasarettet.
Förtydligad information har varit ett av de områden som primärvårdsamordnaren
Andrea Widén jobbat med extra mycket med inför årets turistrush. Då handlar det inte enbart om bättre skyltning på sjukhuset, utan mycket om marknadsförning i andra medier.
­Jag tror att de flesta som blir sjuka numera har förstått att de ska vända sig till sjukvårdsupplysningen. I år tas patienten emot av ett datasvar där han/hon ombeds att lämna personnummer och telefonnumer. Så fort någon sjuksköterna är ledig ringer hon upp och bokar in en tid om så behövs, säger Andrea Widén och förklarar att framkomligheten på linjen är betydligt bättre i år jämfört med förra sommaren.
­Då var det kaos emellanåt! Två sjuksköterskor är i år anställda för att enbart ta emot och boka in patienter - till skillnad från förra sommaren då endast en var i tjänst.
­ Då kunde det tyvärr ibland dröja timmar innan patienten ringdes upp. Just nu är det cirka sex minuters väntettid, och det är acceptabelt, anser hon.
<span class=MR>Inga hälsotester</span>
Till turistmottagningen slussas patienter som är förkylda, misstänks ha infektioner, kanske magåkommor och småsår av olika slag.
­Det vanligaste turiståkommorna är nog annars att få hjälp med att ta bort fästingar...
Precis bredvid turistmottagningen, där hudläkare vanligtvis huserar, ligger akuten.
Dit ska man bara vända sig om det är riktigt allvarligt, om man kanske brutit något - eller har extremt magont. Den som under semestern tänker passa på att genomföra en hälsokontroll med till exempel blodtester får lugna sig.
När alla som tar sig till mottagningen har en tid inbokad undviks köer och villervalla i det provisoriska väntrummet. I går strax före lunch var det nästan tomt på folk.
Med några undantag: 84-åriga Elsa Westman från Stockholm. Hon hade precis konsulterat läkare och fått ett recept på medicin för infektion i urinvägarna.
­Sjukhuset är modernt och sterilt och har utomordentlig service. Och då vet jag vad jag talar om. Jag har själv arbetat inom vården i 30 år, säger hon och uppskattar det bemötande hon har fått.
­Fast en sak måste jag klaga på: Sjukvårdsupplysningens datasvar! Det är helt värdelöst! Jag hör dåligt och har svårt för att knappa in det som efterfrågas. Jag förstår inte hur andra gamla klarar uppgiften! Man måste nästan ha hjälp, men man vill ju klara sig själv.
För Andrea Widén är problemet hos äldre känt.
­ Ja, det kan vara svårt. Sjukvårdsupplysningen finns i hela landet och fungerar likadant överallt. Utan den skulle det vara omöjligt att överhuvudtaget komma fram. Det är den bästa lösningen, trots allt.
Och om du träffar en läkare som normalt tjänstgör på annan ort i Sverige ska du inte bli förundrad. Att byta arbetsplats i några veckor under sommaren behöver man inte vara stafettläkare för att numera kunna göra. Jourläkaren Cal-Lennart Gustafsson är företagsläkare i Gävle, men jobbar två veckor i Visby.
­Det är stimulerande och givande, men kappast nån ¿semester".
Sommar. Den tillfälliga turistmottagningen. Särsklida små skyltar ska få besökaren att hitta rätt.
Samråd. Jourläkare Carl-Lennart Gustafsson från Gävle arbetar under två veckor i Visby i sommar. Här i samråd med patienten Elsa Westman från Stockholm som plötsligt fick en infektion under semestern.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om