Turistföreningen jagar kongresser

Intresset för den kommande kongresshallen i Visby är stort i mötesbranschen.
Hallen har bara marknadsförts systematiskt sedan i maj, ändå finns redan fyra konkreta förhandsförfrågningar.

Gotland2004-09-16 04:00
Än så länge finns ingen fysisk kongresshall, inte heller någon operatör som ska driva verksamheten affärsmässigt.
Men i kongress- och mötesbranschen gäller det att vara ute i god tid, finnas med i beslutsfattarnas tankar och idéer när det väl är dags för beslut.
Verksamheten startades i maj och det finns två projektledare, Kicki Grunditz som jobbar i Stockholm, och Hanna Lingvide som finns placerad på Gotland. Projektet finansieras av Turistdelegationen, med regionala utvecklingsmedel och genom medlemsavgifter från medverkande företag.
­På sikt är det inte omöjligt att denna verksamhet kommer att bedrivas i privat regi men det är inte ovanligt att Convention Bureaus drivs som en oberoende aktör med stöd av turistnäringen, förklarar Kicki Grunditz som i går informerade intresserade genom ett lunchmöte på Wisby hotell, arrangerat av Marknads- och exportföreningen på Gotland (MEG).
<span class='mr'>Fyra konkreta förfrågningar</span>
Projektet ska slutredovisas i februari och hur verksamheten ska drivas därefter är inte bestämt.
­Jag har varit ute och rest, besökt andra Convention Bureaus och deltagit på mässor och annat och allmänt kan sägas att intresset för kongresshallen i Visby är stort. Många tycker att vi kommit väldigt långt på kort tid. Det som förvånat mig är att i den här branschen hjälps man åt, drar åt varandra. Alla vet att stora möten cirkulerar och ena gången läggs det här, andra där.
Fyra konkreta förhandsförfrågningar finns på möten i Visby mellan 2007, det år då kongresshallen ska stå klar, fram till 2009.
­Att kongresshallen inte finns än kan vara ett dilemma i marknadsföringen men man måste ändå vara med, skapa kontakter och relationer för att vara med i diskussionen.
Det gäller framför allt att hitta alla beslutsfattare i mötesbranschen, den som bestämmer var ett möte ska förläggas eller vilka alternativ som ska vara med inför det slutliga beslutet.
De behov man ser lokalt på Gotland är framför allt information och kompetensutveckling. Näringen här måste lära sig hur kongressbranschen fungerar, vilka behov som kommer att uppstå och vilka affärsidéer som är värda att utvecklas.
­Finns det en skepsis och tveksamhet i det gotländska samhället kan det så klart påverka utvecklingen. Beställaren kan dra öronen åt sig om tjänsterna inte verkar tillförlitliga.
<span class='mr'>Destinationen avgör</span>
Gotland Convention Bureau kommer med stor sannolikhet att ordna utåtriktade seminarier och möten för att öka kunskapen om kongresshallen och vilka möjligheter den ger för öns utveckling.
Till en början har man riktat in sig på svenska möten och konferenser.
­I en uppbyggnadsfas måste man fokusera på en målgrupp, vi måste kunna visa att vi klarar av större möten först, innan vi går ut internationellt, konstaterar Kicki Grunditz.
Anders Murat, chef för Gotlands turistförening, har en gedigen erfarenhet av hur mötesbranschen fungerar, tidigare var han vd för en kongressorganisatör i Göteborg.
­Det är destinationen och inte den fysiska konferensanläggningen man säljer, man väljer inte Gotland för lokalernas skull utan för det som finns utanför och runt omkring, förklarade han.
Upphandlingen av tjänsten att driva kongresshallen pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om