Tungt nej till vindkraftverk i havet norr om Östergarn
Länsstyrelsen är delvis starkt kritisk och ifrågasätter delar av förslaget till fördjupad översiktsplan för vindkraft på mellersta och nora Gotland.Men förordar ändå förslaget under förutsättning att etableringen av vindkraft i havet norr om Östergarnslandet (Område 5) utgår.De fotomontage som finns i förslagets bilagor är direkt missvisande, anser länsstyrelsen somhar en rad andra synpunkter som skall beaktas för att förslaget skall kunna accepteras. Det gäller framför allt riksintressen, hälsa och säkerhet.
Planförslaget får närmast ses som ett komplement till gällande översiktsplan ¿Vision Gotland-2010" som antogs 1995. Och det är i stort ser samma bedömning sin länsstyrelsen gjorde beträffande ¿Vindkraft på södra gotland, tillägg till översiktsplanen....", som antogs 1999.
Men det skall också framhållas att länsstyrelsen anser att den nu framlagda planen har en rad förtjänster.
Den är på många sätt tydlig och klargörande och detaljerad i sina kriterier och riktlinjer, vilket säkert på ett förebyggande sätt kan undanröja många onödiga, resurskrävande och tidsödande diskussioner under planperioden, heter det i yttrandet.
Förslaget anses ha goda möjligheter att bli ett användbart och fungerande instrument för den fortsatta utvecklingen av vindkraft på norra och mellersta Gotland.
Gotlands kommun får en heltäckande översiktsplan för vindkraftutbyggnad även om den i vissa avseenden lagts på en ¿väl översiktlig nivå", menar länsstyrelsen...
<span class=MR>Statlig angelägenhet</span>
Länsstyrelsen påpekar att det är en statlig angelägenhet att peka ut riksintresseområden.
Det ingår inte heller i kommunens mandat att utesluta vissa områden för vindkraft.
Länsstyrelsen gör bedömningen att det mycket väl kan komma att pekas ut nya riksintresseområden för vindkraft som inte ingår i den nu framlagda planen.
Områden som kan bli möjliga att ta i anspråk för vindkraftutbyggnad.
<span class=MR>Vilseledande</span>
Fotomontagen i förslaget kan i flera fall ifrågasättas, påpekar länsstyrelsen, som anser att fotomontagen är direkt vilseledande.
Det kan vara en allvarlig brist i förslaget.
Fotomontagens skala är sålunda för liten i jämförelse med den bild ögat ser i verkligheten.
På fem kilometers håll är det enligt länsstyrelsens uppfattning möjligt att uppfatta delar och detaljer på ett vindkraftverk. Detta framgår inte av bilagans fotomontage.
<span class=MR>Olämplig plats</span>
När det gäller de olika delområden som föreslås för vindkraftutbyggnaden är länsstyrelsen i princip positiv till samtliga utom ett:
Länsstyrelsen avstyrker den planerade utbyggnaden i havet norr om Östergarnslandet.
Vindkraftverken skulle få en negativ inverkan på upplevelsen av det ålderdomliga kulturlandskapet. Och framför allt kommer den negativa upplevelsen att bli betydligt större än vad de presenterade fotomontagen visar.
Länsstyrelsen anser vidare att vindkraftparken på de aktuella platsen skulle få negativa konsekvenser för fisket.
Det gäller framför allt fisket efter lax, strömming, piggvar och flundra. Arter som till stor del kommit att kompensera torskfiskets tillbakagång.
Med hänvisning till detta är lokaliseringen olämplig.
<span class=MR>Lämpliga platser</span>
När de gäller övriga fyra områden menar länsstyrelsen att Myrområdet i Lummelunda (Område 1) kan tillstyrkas.
På myren i Hangvar (Område 2), som i planen utpekas som reservområde, finns det redan fyra vindkraftverk i närheten.
Länsstyrelsen har ingenting att erinra mot vindkraftetablering inom det föreslagna området.
När det gäller området vid Storugns stenhantering (Område 3) så har det redan tagits anspråk för vindkraft och länsstyrelsen har ingenting att invända mot en fortsatt utbyggnad. I gällande översiktsplan är området redan utpekat som område för etablering av vindkraft.
Däremot bör Fleringedalen förskonas från vindkraftverk. Bygden bjuder på ett historiskt karaktärslandskap med lång kontinuitet och Fleringedalen är riksintresseområde för kulturminnesvården.
Vid Smöjes gamla stenbrott (Område 4) finns det redan ett 10-tal vindkraftverk.
Ett av de befintliga verken ligger på en plats där vindkraftverk inte bör etableras. Inom detta område planeras nu ytterligare 8 vindkraftverk.
Området finns inte utpekat som område för vindkraftverk i gällande översiktsplan. Men det är ändå mer eller mindre taget i anspråk för vindkraft, konstaterar länsstyrelsen.
Områdena vid Kyllaj/Lörje och S:t Olofsholm är riksintresseområden för kulturmiljövården och har kulturhistoriskt mycket värdefulla miljöer med minnen från stenindustrin, Gotlands kristnande etc.
Från S:t Olofsholm mot Smöjen är den befintliga vindkraftparken ett påtagligt blickfång som inte bör tillåtas att dominera sikten mot horisontlinjen.
Av den anledningen är det olämpligt att utöka vindkraftsområdet vid Smöjen, säger länsstyrelsen som dock kan tänka sig en försiktig utvidgning mot norr.
<span class=MR>Kräver klarläggande</span>
Bland de ¿övriga synpunkter" som länsstyrelsen framför kan nämnas:
Minimiavståndet till kyrka bör var minst 1000 m.
En utvidgnng av vindkraften på Furilden anser länsstyrelsen inte vara tänkbar. Inte minst på grund av öns exponerade läge. Vindkraftverk skulle kunna se från stora delar av Gotlands nordöstra kust och ge en kraftig och oönskad påverkan på landskapsbilden.
Länsstyrelsen menar också att det är oklart vilken tornhöjd kommunen anser vara den maximala.
Det behövs ett klarläggande på den punkten.
Men med viss osäkerhet tolkas förslaget som att 80 m avses.
Avslutningsvis tycker länsstyrelsen att kommunen mera offensivt skulle ha pekat på alternativa lägen för vindkraftetablering.
¿Länsstyrelsen anser att det finns risk för att det ur allmänhetens synvinkel möjligen kan uppfattas som att vindkraftindustrin har haft ett förhållandevis stort inflytande över planprocessen."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!