Tungt ansvar för husvagnsägarna
En sprucken gasolslang i en husvagn kan få en livsfarlig explosion till följd. Och sedan april är det ägaren själv som ansvarar för kontrollen av tuberna.- Det låter ovanligt korkat, säger Christer Steingruber.
Foto:
Med gemensamma regler för hela EU ska det gå lättare att importera fordon från andra länder.
Risk för kvävning
Men utan en obligatorisk kontroll läggs ett större ansvar på husvagnsägaren som nu själv får välja om och när kontrollen ska göras. För 150 kronor extra utför Bilprovningen kontrollen som bör göras minst vartannat år. En gammal sprucken gasolslang som börjar läcka innebär risk för kvävning, brand och explosion. På en trång campingplats skulle en explosion kunna få katastrofala följder.
- Vi kommer absolut att betala extra för kontrollen. Man vill ju inte flyga i luften när man ligger och sover! säger Christer Steingruber.
Han och Barbro Johansson är på husbilssemester på Kneippbyn och kände inte till de nya reglerna. De har inte fått någon information om förändringen trots att de äger en husbil och två husvagnar, och blir förvånade när GT informerar dem.
- Det låter ovanligt korkat, säger Christer Steingruber.
"En bra lag togs bort"
Och Eva Werkelin, vd för Kneippbyn och ordförande i SCR (Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation), är inte heller nöjd med de nya reglerna:
- Det finns många dumma lagar men de valde att ta bort en bra.
De flesta husvagnsägare väljer nog att göra kontrollen för sin egen säkerhet, men en del oroar sig för hur andra kommer att agera. Stefan Hedström och Ulrika Netterstedt som husvagnscampar med sina barn tror att många kommer slarva med kontrollen när den är frivillig.
- Frågan är om det blir gjort. Det är väl om Bilprovningen påminner om det vid besiktningen, säger Stefan Hedström.
- Det känns osäkert, särskilt när man står så tätt på campingplatserna, fyller Ulrika Netterstedt i.
Och tätt står de. Mellan många av fordonen är avståndet inte mer än ett par meter. Vissa av landets campingplatser har valt att bara tillåta fordon som är gasolkontrollerade, men ingen av de åtta gotländska campingplatser som GT får tag på ställer sådana krav. Inte heller Destination Gotland kontrollerar gasoltubernas skick. Där ser man bara till att tuberna är ordentligt avstängda vid ombordkörning på färjorna.
- Här är det ju så mycket barnfamiljer. Det vore inte så dumt om campingen kontrollerade att alla hade godkända tuber, säger Barbro Johansson.
Enligt Eva Werkelin kan en sådan typ av kontroll bli aktuell, men inte i år.
Hon menar att eftersom förändringen är så ny är de flesta fordon redan besiktade och godkända.
- Men självklart kommer vi att agera! säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!