Tuffare tag mot uselt krogvatten

Många Gotlandskrogars vatten är uselt. Så har det varit även tidigare år men nu har miljökontoret blivit tuffare. I somras tvingades sex ställen att stänga kortare perioder tills vattnet åter var tjänligt.

Gotland2009-10-09 04:00
Det är under sommarsäsongen som miljökontoret tagit prover på restaurangernas vattenkvalitet. Och resultatet var nedslående. Ett flertal hade otjänligt dricksvatten och sex stycken fick stänga verksamheten någon eller några dagar tills vattnet höll godkänd kvalitet. Hälften av proverna visade dessutom tjänligt med tvekan.
- Det här är första året vi sagt ifrån ordentligt, tidigare har vi sagt att det varit otjänligt vatten men utan vidare åtgärder. Vi kollade ett 40-tal krogar och det handlar då om ställen med egna brunnar och därmed på landsbygden. De som omfattas av kommunalt VA var inte aktuella, framhåller miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén, (FP).

Chockklorering
- Framför allt handlar det om bakterier hos de ställen som fick stänga. För att få öppna igen måste de visa upp ett godkänt vattenprov. Ett sätt att få vattnet tjänligt är att chockklorera brunnen, då blir det rent.

Inga viten
Några viten eller andra åtgärder har dock inte funnits att tillgå. Hade någon vägrat stänga hade det dock lett till vidare åtgärder.
- Men det är rätt tufft att få stänga i juli.
Från miljökontorets sida kommer man att följa upp vattenkvaliteten på serveringarna, gå ut med en informationsskrift samt uppmana näringsställena att ta egna prover för att förvissa sig om att vattnet håller måttet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om