TU varslar 4 000 journalister

Tidningsutgivarna (TU) varslar cirka 4 000 journalister om lockout.

Gotland2007-08-20 16:30

Varslet är riktat mot journalisterna på samma tidningar som Journalistförbundet tagit ut i konflikt eller varslat om stridsåtgärder och innebär att journalisterna lockoutas på sina lediga dagar med löneavdrag som följd.
– Vårt syfte är ett enda, nämligen att förmå Journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och medverka till att skapa realistiska förutsättningar för medlarna att åter dra igång förhandlingarna om ett avtal, säger TU:s ordförande Pär Fagerström i ett pressmeddelande.
Varslet träder i kraft torsdag den 30 augusti vid midnatt. Det berör inte journalister som har semester, är tjänstlediga eller sjukskrivna.
– När Journalistförbundet i fredags först sade nej till medlarnas slutbud och därefter omedelbart inledde sin partiella strejk, tog de också på sig ansvaret för den uppkomna situationen, säger Pär Fagerström.

 –  Det är en kraftfull påtryckningsåtgärd för att förmå journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och öppna upp sig gentemot medlarna, säger Pär Fagerström, ordförande i Tidningsutgivarna (TU), till TT.
Han påpekar att Svenska journalistförbundet (SJF) flera gånger sagt nej till medlarnas bud i den pågående konflikten. TU vill få ”en rörelse bort från den stelheten”, säger Fagerström.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén blev inte särskilt överraskad av motpartens varsel.
– Det är helt enligt spelets regler och något som alla på svensk arbetsmarknad har rätt att göra.
TU:s ordförande Pär Fagerström motiverar arbetsgivarnas varsel med att man vill få SJF tillbaka till förhandlingsbordet och Agneta Lindblom Hulthén säger sig vilja exakt samma sak.
– Vi har inte lagt några varsel av annan orsak än att få i gång förhandlingarna och har Tidningssutgivarna samma inställning så är det väl jättebra.
TT: Det låter som om ni kan ta kontakt med varandra omgående.
– Jag har sträckt ut handen och är det någon därute som vill ta den så är jag villig att förhandla, säger hon och tillägger att hon hellre förhandlar direkt med motparten än via medlare. – Jag tycker inte att det varit bra för oss att ha så kallade tvistelösningsmekanismer och förhandlingsordningar. Det innebär att förhandlingarna inte körs i botten och det innebär att det är någon annan som hittar på lösningarna. Min största önskan är att vi kan möta Tidningsutgivarna på samma sätt som vi möter våra andra motparter och tala direkt till varandra.
Åtgärden är en ekonomisk bestraffning. Att journalisterna i TU:s stridsåtgärd lockoutas på lediga dagar, oftast lördagar och söndagar, innebär löneavdrag. Därmed hotar varslet att tulla på SJF:s strejkkassa, som ska ersätta medlemmarnas förluster.
– Det här måste självklart uppfattas som en åtgärd mot journalistförbundet som organisation. Men det är utformat så att det inte ska påverka tidningarnas organisation eller nyhetsarbetet som sådant, säger Fagerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om