Tryffeljakt lockar matfriskusar
För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och natur.
Tryffel.
Foto: Foto: Bengan / GT Arkiv
- Ett av de stora evenemang som kombinerar mat och natur är tryffelsafarin, säger Anna-Maria Thorell på Turistföreningen Gotland.
Tryffelsafari innebär både promenad i naturen och matupplevelse. Den exklusiva svampen grävs upp under väldigt speciella förhållanden som är spännande att följa. Huvudaktören på en tryffeljakt är en tryffelhund, ofta rasen Lagotto Romagnolo, som är speciellt duktig på att nosa upp den i jorden begravda svampen.
- Det är ganska spännande att se hur hunden arbetar, säger Anna-Maria Thorell.
Under hösten anordnas flera tryffelsafaris, många av dem i paketform tillsammans med mat och andra upplevelser.
På Sjökrogen i Valleviken kombineras det hela med boende, mat och spa.
- Det finns lite olika alternativ, men exempelvis kan man boka ett paket med tryffeljakt, tvårättersmiddag, bad i badtunna, spabehandling och boende i dubbelrum, säger Bitten Ljung som med sin man Lasse driver Sjökrogen.
Andra ställen som också erbjuder paketlösningar för tryffeljakt är Fabriken Furillen och Smakrike Krog i Ljugarn.
Är man inte intresserad av tryffel eller mat finns det många andra sätt att uppleva naturen på.
- Vi rekommenderar att man ger sig ut på landsbygden bara för att bo. Det finns flera boenden som har öppet året runt och som ligger väldigt naturnära, säger Anna-Maria Thorell.
Utbudet är stort och det är bara fantasin som sätter gränser.
För den som vill vandra
Gotland har flera vackra vandringsleder. En av dem är Hälsans stig i Visby som går längs havet från Visby, ut mot Snäck och tillbaka genom skogen.
Sträckan är totalt sju kilometer lång. Hälsans stig kan man också hitta i Hemse där den är fem kilometer lång och i Fårösund där den är nio kilometer.
På Fårösunds bibliotek, liksom många andra bibliotek på ön, kan man också låna gångstavar.
En annan vandringssträcka är Pilgrimsleden. Leden går över hela ön och genom flera gotländska kultur- och naturområden. I Visby domkyrka finns en folder som beskriver ledens olika sevärdheter.
För den som vill vandra med andra finns det fler alternativ. Den 19 oktober anordnas en organiserad vandring på Bungenäs. Klockan 11.00 är det samling vid Bunge kyrka och sedan går turen genom det område som tidigare varit avstängt av militära skäl. Matsäck i ryggsäck som räcker hela dagen, ordentliga skor och kikare rekommenderas.
För den som vill rida
Gotland är stort och med hästkraft hinner man se lite mer på kortare tid än när man går till fots. Det finns flera ställen som anordnar rundturer till häst och de flesta är knutna till föreningen Hovleden som erbjuder olika paketupplevelser. En av dessa är turen "Längs med martall och stainvast" som anordnas vid fyra tillfällen i oktober.
Turen är uppdelad på tre dagar och går längs Gotlands västra sida, både över stenstränder och genom skogen. På just den här ridturen krävs ganska mycket ridvana, men utbudet är stort och det finns något för alla.
- Allt beror på vad man vill göra. Man får ange vilka kunskaper man har och välja arrangör efter det, säger Marianna Riarbäck, ordförande för Hovleden.
Hon tycker att man ska välja en ridtur i höst för upplevelsens skull.
- Man kan ju komma ganska långt och får trevlig naturupplevelse på vägen.
För den som vill åka
Så länge det inte är enorma snödrivor och glashalt finns det inga hinder att ta sig an Gotland på cykel. Runt hela Gotland finns en väl utstakad cykelled som är skyltad med blå skyltar och under den långa turen kör man förbi en mängd natursköna områden. Runt 200 besöksplatser har gjorts i ordning med informationstavlor för den som vill stanna och rasta på vägen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!