Tryffel satte prägel på prisfesten

På några få år har den gotländska tryffeln blivit så populär, att många restauranger ofta har flera alternativ på sina menyer.
Inte så konstigt då att Kulinariska Gotland i år väljer att belöna Christina Wedén - kvinnan bakom det gotländska tryffeläventyret.

Gotland2005-12-02 06:00
Christina Wedén kom till prisutdelningen på Wallers krog med en efterlängtad nyhet - den första odlade tryffeln. Den är inte bara öns första, utan norra Europas första odlade tryffel som Christina Wedén kunde visa upp.
- Det finns 25 odlingar på ön. Åtta av dem startade 1999, och den här tryffeln kommer från en av dem, Härje Hallgrens vid Mulde fritidsby i Fröjel, berättar Christina Wedén.
Hur mycket tryffel som kommit ur den gotländska jorden i år vet ingen. Men det finns andra mått på hur stort intresset är. Restaurang Smakrike i Ljugarn har under hösten arrangerat tryffelsafari åtta helger. Sju av dem var mer än fullbokade.
- För oss har det här varit en jättebra satsning, säger Rickard Hasselblad vid Smakrike.
De sju krogarna i nätverket Kulinariska Gotland gav nyligen ut en kokbok. I den finns flera recept med tryffel.
Rickard Hasselblad bidrar bland annat med recept på fasanbröst med tryffelfyllning, tryfferad butternutsoppa, och tryffelpotatismos till torsk. Han har även smaksatt konjak och calvados med tryffel.
Intresset för tryffel lär bestå. Själva odlingen har nu fått ett tillskott i form av hunduppfödning.
Vid Risungs gård har Ulla Berglund uppfödning av rasen lagotto, som är särskilt bra på att söka efter tryffel. Den som vill pröva årets tryffel får skynda sig. Säsongen är oktober-november, och flera kockar börjar märka att tillgången avtar.
Kan man tänka sig att något annat livsmedel kan få ett liknande uppsving som tryffeln?
- Sparrisen! Den gotländska vita sparrisen är unik. För 30-40 år sedan var odlingarna stora, och jag hoppas att vi kan komma tillbaka dit, säger Bosse Nilsson, Donners Brunn.
- Sparrisen och tryffeln är utmärkta ihop. Synd bara att sparrisen har sin säsong på våren och tryffeln sin på hösten, säger Rickard Hasselblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om