Trögt få fler män att jobba i förskolan
Barn behöver både kvinnor och män i sin omgivning när de växer upp, det skriver de allra flesta under på.Ändå går det trögt att få fler män som arbetar i förskolan och på fritidshemmen.Av de anställda inom barnomsorgen i Sverige är endast omkring två procent män.
- Vi kan lära av varandras erfar-enheter, få råd och tips på hur vi kan gå vidare, säger Leif Edeborg som besökte Gotland tillsammans med Janne Drigoris.
Tufft i lågstatusyrke
Det var i samband med en så kallad pedofilskandal i Karlstad, en man som arbetade i barnomsorgen där som misstänktes för att ha förgripit sig på barn på en förskola, som nätverket på Gotland startade. Tanken var att stärka de män som jobbade inom barnomsorg och skola. Att vara man i en kvinnodominerad arbetsmiljö i ett låglöne- och lågstatusyrke var tufft nog. När pedofilskräcken spreds blev det inte lättare.
Det gotländska nätverket Män i barnomsorg, MIB, sökte pengar, ordnade seminarier, konferenser och drev projekt. I mars 2002 fick nätverket kommunens jämställdhetspris. Då hade man startat ett jämställdhetsprojekt i samarbete med kommunen, länsstyrelsen och arbetsförmedlingen. Arbetslösa män fick pröva på att arbeta i barnomsorgen under en manlig handledare. Praktiken varvades sedan med barnskötarutbildning.
- Med män i förskola och på fritidshem menar vi fast anställda, högskoleutbildade män. Vi tror att det är förutsättningen för att kunna driva utvecklingen, säger Mats Hallin, förskollärare som arbetat inom barnomsorgen i drygt 20 år.
"Fantastiskt yrke"
I Eskilstuna har man nu börjat med att erbjuda arbetslösa män att prova på att arbeta i förskolan.
- De får först en vecka med full betalning och stöd av en manlig mentor. Bestämmer de sig för att fortsätta så måste de göra ett vägval efter högst ett år och då handlar det om utbildning, säger Janne Drigoris, som är chef för vikariepoolen i kommunen.
- Att vara förskollärare är ett fantastiskt yrke, säger Mats Hallin. Men det är viktigt att den som provar på arbetet verkligen känner att de får något tillbaka, att arbetet med barn ger energi. Annars ska man kanske göra något annat.
Fokusera på verksamheten
Mats Hallin arbetar på ett av fritidshemmen på Lyckåkerskolan. Och han är mycket engagerad i att synliggöra den verksamheten, vilket uppdrag man har och vad arbetet innebär.Yrkets identitet helt enkelt.
- En framgångsnyckel är att inte enbart arbeta med männen utan med hela arbetslaget. Ju mer olika personerna i arbetslaget är desto mindre risk är det att barn hamnar utanför. MIB bör stå för människor i barnomsorgen.
- Ja, det är viktigt att fokusera på verksamhetsutveckling, inte på kön, tillägger Jörgen Norström, rektor för förskolorna Vitkålen och Klubbsvampen på Tjelvarskolan.
- Det gäller också att få kvinnor att reflektera över varför vi vill ha fler män i barnomsorgen, att det inte är för att få upp lönen, säger Leif Edeborg.
Krävs acceptans
Ska andelen män i förskola och på fritidshem öka rejält krävs acceptans på högsta nivå, hos riksdag och regering, menar Mats Hallin. Men konservativa attityder, värderingar och normer förändrar man inte i första taget.
Nätverket i Eskilstuna fortsätter att skapa kontakter med de nätverk som finns i landet och tanken på ett nationellt nätverk finns, en slags kunskaps- och erfarenhetsbank. Vill man påverka på nationell nivå så är det en styrka med ett sådant nätverk.
- Det gäller att arbeta på olika nivåer. Inom den egna förvaltningen, mot högskolan och samhället i övrigt.
Nätverk utan aktiviteter
Det gotländska nätverket för män i förskola och skola finns kvar även om man just nu inte har några gemensamma aktiviteter eller konferenser. När aktiviteten var som störst ingick ett 40-tal män i nätverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!