Enligt bostadssajten Booli tar det i snitt fyra månader att få sin bostad såld på Gotland. En annan bostadssida, Hemnet, uppger att 130 bostadsrätter och 150 villor och radhus är till salu.
Rusande priser historia
Under februari bytte mellan 25 och 30 bostäder ägare.
- Bostadsrätter går som tåget, men hus några mil utanför Visby är det svårare med, säger Tomas Lerman.
I januari varnade den kända ekonomibloggaren Lars Wilderäng för en bostadskrasch på Gotland. Någon sådan har inte kommit än, men de rusande bostadspriserna som setts fem år tillbaka i tiden är historia.
- Marknaden har under de senaste tio åren drivits av engångseffekter. Slopad förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, jobbskatteavdrag, amorteringsfria lån, rot-avdrag och rekordlåga räntor, konstaterade Lars Wilderäng i GT i januari.
Kontantinsats
Sedan oktober 2010 måste köparen också komma med en kontantinsats på 15 procent av bostadens marknadsvärde.
- Det är en generationsdiskriminering. Hade dagens regler gällt när jag köpte mitt första hus, 1989, så hade jag inte fått köpa, säger Tomas Lerman.
Den som idag har fast anställning och är fri från betalningsanmärkningar måste också ha en kontantinsats på 150 000 kronor för varje miljon bostaden kostar.
Rusning efter hyresrätt
Det här har skapat en rusning efter billiga hyresrätter.
En hyrestvåa på Stjärngatan i Visby på 50 kvadrat och med en hyra på 4 178 kronor i månaden annonseras nu ut av Gotlandshem. 267 personer är intresserade, den som står först i kön att få den har stått sammanlagt 17,5 år i bostadskön.
- För att få lån till att köpa bostad krävs förutom jobb, att man har pengar på banken. Vilka unga har det? frågar sig Tomas Lerman.
Glest på visningar
På Fastighetsbyrån säger man sig ha märkt av att färre kommer på visningarna, men de som kommer har ofta pengar nog att köpa.
- De som hamnar mest i kläm är unga barnfamiljer som inte har föräldrar de kan låna pengar av. Statsmakten har beslutat om regler för att undvika en bostadsbubbla, men man har skapat ett system som är oerhört diskriminerande mot unga, säger Tomas Lerman.