Tredje titten i Jeanettes trädgård
När vi tittar in i Jeanette Wallströms trädgård för trejde gången är det torrt och soligt. Växterna riktigt pustar i hettan. Den kyliga vinden och kala vårskruden från första besöket i april känns långt borta.
Krukträdgård. Sommarblommor och perenner trivs bra i krukor hos Monika och Rolf. foto: joel nilsson
Foto: Joel Nilsson
Rabatterna och trädgårdslandet rensades och gödslades, sen har annat arbete med huset fått ta mesta tiden. På sistone har det mest handlat om ogräsrensning och vattning för trädgårdens del.
- Det är vansinnigt mycket ogräs, säger Jeanette och pekar på lövkorgen hon nyligen fyllt.
Till stor del handlar det om knölklocka, ett av de ogräs som det är svårast att bli av med. Ingen dröm att flytta till en trädgård och överraskas av detta!
Knölklockan har både tjocka och tunna, vita underjordiska stammar och rötter. Minsta lilla bit som blir kvar i jorden ger nya plantor. Det går att envist riva bort bladen, men för att bli av med knölklockan krävs i princip att man gräver ur rabatten helt och hållet och fyller på med ny jord.
Eftersom knölklockan också finns i trädgårdens nersjunkna plattgångar så är det ytterligare ett skäl till att lägga om gångarna, vilket Jeanette redan varit inne på.
En annan obehaglig överraskning är alla myror, både röda och svarta, som visat sig bo i rabatter och trädgårdsland. Och vissa plantor börjar angripas av löss, till myrornas glädje.
Just nu handlar trädgårdssysslorna annars till stor del om vattning. Speciellt krukorna och odlingsrutorna i altanen torkar ut fort. Sommarblommorna, som Jeanette precis hade planterat ut vid vårt senaste besök, håller nu på att slå ut. Om de ska fortsätta att frodas på den lilla ytan krävs nog också ny näring till jorden.
Schersmin vid altanen var en av Jeanettes önskningar från början. Hon har fått en liten buske i present, men den planterades bredvid ytterdörren på framsidan. För hon har ännu inte kommit fram till vad som ska bort och vad som får vara kvar runt altanen.
- Men det har blivit för mycket gult här, säger hon och pekar på två stora fång av något krisslaliknande.
Under månaden som gått har trädgårdslandet förvandlats från små groddplantor under fiberduk till snart skördefärdiga morötter, potatisar och annat gott. Blommande pipört sätter färg på det gröna, men tar mycket plats.
- Jag funderar på att flytta den i höst till framsidan av huset, förklarar Jeanette.
Där kan de bli en fin färgklick mot husväggen. Och rabatterna på ömse sidor om ytterdörren behöver mer växter. Nu är det mycket kal jord mellan plantorna. Och efter vårfloret har det saknats blommor, det är först nu som perenner där börjar knoppas.
- Det är planterat så oplanerat. Jag vill sätta de högre växterna i bakkant och fylla på med mer lägre växter och marktäckare framför i stället. Och att blommorna avlöser varandra bättre.
Jeanette har berättat att hon tycker om att ha växter i krukor. Och för varje besök jag gjort har det tillkommit någon. Kanske kan Monikas odlingar, se spalten intill, inspirera.
Kajsa Sundberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!