Tre tilläggsåtalas och ännu en person brottsmisstänks

Naturfarma-härvan sväller ytterligare.
Ännu en person förutom de fem redan åtalade misstänks nu för ekonomisk brottslighet kopplad till affärerna i samband med Naturfarma.
Detta framkom när denne på tisdagen skulle vittna i den pågående rättegången men på grund av brottsmisstanken inte kunde göra det under ed.
I dag sänder åklagaren dessutom in tilläggsåtal för tre av de redan åtalade.
Under tisdagen vittnade en tidigare vd i Naturfarma. Denne uppgav sig vid två tillfällen ha blivit hotad av huvudägaren.
Den ena gången i samband med att vd:n ville redogöra för Gotlands kommun och långivaren Eskelhems sparbank om det prekära ekonomiska läget i företaget. Om så skedde skulle "åtgärder vidtas som han aldrig upplevt tidigare". Vd:n åkte ändå till Gotland.

Gotland2004-05-26 04:00
Brottsmisstankarna omkring transaktionerna i Naturfarma växer nu således ytterligare.
I dag lämnar åklagaren Christer Krantz in tilläggsåtal mot tre av de fem åtalade i den nu pågående rättegången. Det handlar om verksamhet inom ramen för finansbolaget Amadon som en period var ägare till Naturfarma.
Under tisdagens förhandlingar framkom också att ytterligare en person misstänks för brottslighet. Han var kallad som vittne. Men då påpekades det att eftersom misstanke om brott föreligger kunde han inte höras under ed. Närmare vad han misstänks för avslöjades inte eftersom förundersökningen ännu pågår. Men att det har kopplingar till Naturfarma råder det ingen tvekan om.
Tisdagens förhandlingar i Gotlands tingsrätt handlade fortsatt om de två, A och B, som är åtalade för bland annat grovt bokföringsbrott i samband med Naturfarmas verksamhet i Slite.
Även denna dag ägnades mycket kraft från såväl åklagare som försvarare åt att fastställa värdet på de inventarier som bokförts till 2,3 miljoner kronor och som åsatts diverse olika värden, som lägst 13 375 kr. Därav tre tunnor ginseng som åsatts värden från 800 000 kr till 100 kr.
Åklagaren vill fastslå ett så lågt värde som möjligt för att på så sätt visa att de åtalade gjort sig skyldiga till grovt bokföringsbrott medan försvaret vill styrka att det upptagna miljonvärdet är korrekt.
<span class=MR>Miljonbidrag</span>
A:s advokat Helen Ahlsten ville inledningsvis att A skulle berätta varför verksamheten i Naturfarma förlades till Gotland.
A påstod att man av en företrädare för Rue närstående Innovation Gotland utlovats flera miljoner i flyttbidrag och gratis arbetskraft i flera månader om man etablerade på Gotland i stället för som man ursprungligen tänkt sig, i Dalarna.
Företrädaren var kallad som vittne och framhöll att det var D (verksam i företaget och den som nu brottsmisstänks) och A som han främst hade kontakter med. D arbetade i frontlinjen och A bakom och D förankrade allt hos A som dock uppger att han inte har och aldrig haft någon koppling till Naturfarma och därför inget ansvar för bokföringen.
­ Min roll slutade när maskinerna levererades ner från Stockholm, då upprättades prospektet inför nyemissionen som D har skrivit och där siffrorna kommer från A, vittnade Innovation Gotland-företrädaren.
­ Jag såg maskinerna när de kom till Slite. Det var en chock. De kunde inte motsvara det värde om 2,3 miljoner kronor som de var upptagna till i prospektet. Exempelvis kunde tubfyllaren bara fylla aluminiumtuber och inte plasttuber som de förevisade produkterna paketerades i. Jag anser att det var värt 50 000 kr.
A hade dock en helt annan uppfattning om värdet.
­ Tubfyllaren fyller 48 000 tuber per dygn. Det finns inga begagnade, man måste köpa nytt för miljoner. Jag hade turen att kunna köpa en 60 år gammal svensk maskin av en kompis vars far haft en fabrik.
­ Jag tror inte man skulle kunna få tag på alla grejerna på en gång. Men då skulle det gå på minst 2,3 miljoner. Ett företag i England som jag kollade på internet sålde samma tubfyllningsmaskin för 400 000 kr.
A och B hämtade senare utrustningen i Slite och fraktade över den till Lidingö.
­ Helt naturligt eftersom Power konsult köpt den, menade A, som hade nyckel till Slitelokalerna. Men när vi hämtade maskinerna hade de skruvats sönder och omrörningsgrytan hade skurit ihop. Folket i fabriken hade vanskött dem.
De letade lokal för en rekonstruktion av Naturfarma. Konkursförvaltaren spårade dock maskinparken varpå den återfördes till Gotland och senare såldes på konkursauktion.
<span class=MR>Auktionen gav 57 000 </span>
Elof Hansson vittnade om sin värdering inför auktionen som han höll. De ginsengtunnor som i bokföringen togs upp till ett värde om 800 000 kr värderades exempelvis endast till 100 kr.
­ De var öppnade, man vet inte av vem eller vad de innehöll, det kunde vara råttgift.
13 375 kr blev enligt värderingen totalsumman för Naturfarmas utrustning.
­ Som det stod då var det inte värt mer.
Konkursauktionen inbringade dock ca 57 000 kr. Ett resultat han var nöjd med.
C var kallad som vittne. Han var en period vd i Naturfarma och såväl företräddes som efterträddes av den åtalade B. C gick in när Naturfarma skulle starta om efter den misslyckade nyemissionen på Gotland och redogjorde för sina iakttagelser om vilka personer som figurerade i företaget.
Försäljningen började gå bra men man hade leveransproblem eftersom det inte fanns pengar till lagerfinansiering. Råvaruleverantörerna måste betalas kontant eftersom räkningar tidigare misskötts.
­ A hade en aktiv roll i bolaget, han var huvudägare och på bolagsstämmorna iklädde han sig rollen som den som hade makten. Jag hotades av A som sa att han skulle vidta åtgärder vi aldrig upplevt tidigare om vi inte gjorde som han sa.
C ville bland annat ha styrelsens fullmakt att åka till Gotland och informera kommunen och den långivande banken om företagets besvärliga läge.
­ Men en i styrelsen vägrade skriva under på order av A. Jag åkte ändå, jag kände ansvar för de två i fabriken. Då ringde A och hotade för andra gången.
C gick till styrelsen och sa upp sig. Han efterträddes av sin företrädare, den åtalade B.
­ När jag lämnade bolaget var ekonomin en katastrof, menade C.
Han såg dock inte det bokförda inventarievärdet 2,3 miljoner kr som överdrivet.
­ Det fanns en fungerande produktionsplattform och det var inte osannolikt när man såg jättevisparna i aktion.
<span class=MR>Banklån </span>
Lagerfinansiering via banken var enda möjligheten att överleva. Låneansökan inlämnades till Eskelhems sparbank som lånade ut 500 000 kr mot företagsinteckning.
Bankens företrädare vittnade och berättade om hur affären gick till. När lånet beviljades utgick man bland annat från balansräkningen i vilken fanns inventariekontot på 2,3 miljoner kronor. Lånetaket då var 50 procent av summan (inventarier, varulager, kundfordringar) så förlusten kunde ha blivit större.
­ Vi kunde ha beviljat ett lån på 1,4 miljoner så 500 000 kr låg väl inom det beloppet. Om det anses nödvändigt kan vi begära in en särskild värdering.
­ Varför gjorde ni inte det här, undrade åklagaren.
­ Det kan man undra så här i efterhand. Men här fanns underlag och man skulle anställa 30 man så det måste finnas maskiner.
Den revisor som godkänt summan 2,3 miljoner kr som värde hördes per telefon. Han uppgav att värdet emanerade från det köpekontrakt som förelåg när Naturfarma köptes från moderbolaget Amadon finans. Köpet avsåg dels inventarier dels goodwill i form av Naturfarma-namnet.
­ Hur man värderar rörelsen är en tolkningsfråga. Det kan vara 0-100 procent goodwill och resten inventarier. Det fanns inga indikationer på att posten var felaktigt upptagen men i efterhand kan jag konstatera att jag skulle agerat på ett annat sätt eftersom maskinerna inte var så mycket värda.
Revisorn uppgav också att han kände sig pressad.
­ Det är inte roligt att tala i tingsrätten och vara ifrågasatt som revisor.
Avslutningsvis vittnade D. Det är han som nu också är brottsmisstänkt och som därför inte kunde vittna under ed.
D figurerar i Naturfarma på olika sätt, bland annat var han med när etableringen på Gotland startade, han var också med och upprättade prospektet inför nyemissionen och är gammal kompis med A. D intygade att 2,3-miljonersvärderingen var riktig.
­ Min uppfattning är att maskinerna har det här värdet när de är i gång och körs.
Han ville dock inte trots åklagarens återkommande försök peka ut A som aktiv inom Naturfarma, trots att de båda enligt prospektet då ingick i ledningsgruppen.
A:s advokat undrade om D hört A uttala något hot med den tidigare vd:n C.
­ Det finns en annan problematik mellan dem än hot. A är duktig på att göra produkter, C på att sälja. De har inte lyssnat på varann utan talat om respektives förträfflighet. Jag har inte hört några hot.
­ Har du blivit hotad av A?
­ Nej.
Rättegången fortsätter nästa vecka.
Då avhandlas bland annat åtalet mot A och B angående bedrägeri riktat mot Gotlands åkericentral.
Väx
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om