Tre sommarcaféer underkändes

Tre sommarcaféer på Gotland fick förbud mot användning av vattnen i miljö- och hälsoskyddskontorets senaste rutinkontroll.
­Det handlar om ställen som inte har kommunalt vatten. De skall åtgärda situationen omgående, annars dras serveringstillstånden in, säger Lennart Torndahl, byråinspektör.

Gotland2003-07-22 04:00

Sedan mitten av juni har miljö- och hälsoskyddskontoret tagit cirka 70 prov i brunnar runt om på Gotland.
Provtagningen ingår i en rutin kontroll som genomförs hos näringsidkare året runt, men under sommarmånaderna undersöks främst caféer och restauranger och glassinrättningar.
<span class=MR>Hög grad colibakterier</span>
I lördags noterades bland annat för hög grad colibakterier hos tre näringsidkare utanför Visby. Alla tre platserna är så kallade sommarserveringar.
Vattnet ser bra ut och smakar bra, men har för hög grad av colibakterier.
Ingen har hittills insjuknat av att dricka vattnet, men man skall inte bortse från att risken finns ­ om inte vattenförhållandena förbättras, säger byråinspektör Lennart Thörndahl på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Enligt honom handlar det bara om caféer som inte har tillgång kommunalt vatten.
­Det vanligaste sättet att lösa problemet är att koppla på en tank till systemet. Sedan gör kontrollanter från miljökontoret återbesök för att undersöka värdena, förklarar han.
<span class=MR>Kan tvingas stänga</span>
Om inte förhållandena förbättras kan näringsidkaren i värsta fall tvingas stängas sin verksamhet.
Driver man café är det av yttersta vikt att ha friskt vatten i kranen, poängterar Lennart Thörndal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om